Garanterad synlighet – så ska annonsörernas krav tillgodoses

Nu kräver annonsörer att reklamen ska synas. Schibsted är först ut med en produkt som ska garantera att alla mottagare ser annonsen. Det kan nu vara en tidsfråga innan andra mediekoncerner som Bonnier, Talentum och Stampen följer samma koncept.

Schibsted Viewability 100% – så heter den nya produkten. Mediekoncernen vill att de annonsörer (som betalar för produkten, såklart…) som annonserar digitalt ska slippa osäkerhet kring reklamens synlighet. Istället ska man nu kunna garantera 100 procents viewability.

Viewability är en term som används för att definiera en annons synlighet i exempelvis en webbläsare. Den går efter IAB’s standard, och kravet för att annons ska räknas som “synlig” är att 50 procent av annonsens ha varit på skärmen i minst en sekund.

Läs mer: Européerna tittar allt mindre på onlineannonser

Vanligtvis är priserna på annonsprodukter online ofta satta efter storlek, placering och just viewability – och som i Schibsteds fall sätt priserna efter kampanjens slut. Med denna nya produkt vill man alltså redan på förhand garantera de där hundra procenten. Enligt Schibsted själva är detta ett sätt att “möta efterfrågan från våra kunder”.

Det kommer inte dröja länge förrän vi får se produkten “in action”, i synnerhet då den ska erbjudas för Schibsted RON Premium – en gemensam tjänst för flera av Schibsteds sajter. Dessa inkluderar Blocket.se, Theyouway.se och Klart.se.

Den nämnda efterfrågan är också stark. Exempelvis säger mediebyrån Mindshares digitala strateg i en kommentar om produkten att man “har efterfrågat den här lösningen och är mycket nöjda med att våra önskemål tillgodoses”.

Genom att ge en sådan leveransgaranti till annonsörernas förfogande kan det nu snart efterföljas av andra mediekoncerner. Hur dessa tänker kringgå den växande trenden av reklamblockerare är emmellertid en annan fråga.