Galaxy S7 och S7 Edge – nu har Samsung visat upp nya flaggskeppen

I söndags presenterade Samsung äntligen Galaxy S7 och S7 Edge. Dessa nya flaggskepp ska hålla företaget flytande, bland annat med hjälp av vattentåliga höljen och längre batteritider. Kommer de att lyckas?

Mobilerna kan även dyka under vatten, lite som Samsungs mobilförsäljning ibland gör, ner till 1.5 meters djup under 30 minuter. Många var förvånade då S6-modellen saknade S5-ans vattentålighet, som nu alltså återvänder. Micro-SD kortplatsen är också tillbaka från tidigare modeller, till många kritikers glädje.

Båda mobilerna har antingen Qualcomms Snapdragon 820 eller Samsungs egna Exynos processorer (beroende på var i världen man köpt sin nya Galaxy). Skärmen på S7 är 5,1 tum, medan S7 Edge är på 5,5 tum – båda är Super AMOLED-skärmar. De har också längre batteritid än föregångarna, alltid ett plus.

Läs mer: Mark Zuckerberg stal showen när Samsung lanserade Galaxy S7

En annan stor nyhet är den nya kameran, som faktiskt har färre megapixlar med sina 12 (istället för tidigare 16). Detta menar företaget är för att de nya kamerorna faktiskt släpper in mer ljus – 56 procent – än föregångarna, någon som resulterar i bättre bilder även vid dåliga ljusförhållanden.

Något som nästan alla kritiker verkar tycka är också att de nya mobilerna “känns” mycket bättre i handen, mycket tack vare en förbättrad, rundare design – men det är inga jättestora designskillnader i övrigt.

Det återstår att se om dessa nya mobiler kommer vända en nedåtgående trend för Samsung, som trots fjolårets kanske bästa smartphones ändå tappat marknadsandelar på mobilmarknaden. En del av förklaringen låg i det höga priset – och en snabb titt på den svenska marknaden verkar pekar på priser mellan 7000 till 8000 kronor. Ingen lättviktare, alltså – men troligtvis kvalitet för pengarna.