Fyra tips som ger dig bättre luft i hemmet

När vi hör ordet luftkvalité tänker vi kanske främst på avgaser och utsläpp. Men även kvaliteten på vår inomhusmiljö påverkar hur vi mår om dagarna – och hur väl vi sover på natten.

Nästäppa, torr hy och torra slemhinnor, dålig sömn och snarkningar. Det är några symptom som kan hänga ihop med att du exponeras för dålig luft. Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) bor 91 procent av världens befolkning på platser där luftkvaliteten överstiger gränsvärdena. Samtidigt har föroreningar och luftkvalitet i hemmet hamnat i fokus allt eftersom hälsoeffekterna av dålig luft blir mer kända.

Bra luftkvalitet inomhus kan förbättra ditt välbefinnande och hälsa och har bland annat positiva effekter på huden. Bra inomhusluft kan även minska risken för att få en förkylning, samtidigt som du förbättrar sömnkvaliteten och till och med din produktivitet.

Living lagom

Enligt Socialstyrelsen bör minst hälften av all luft som finns i ett rum bytas ut under en timme. Men det är inte alla hushåll i Sverige klarar inte de kraven. Luften i våra hem kan ofta vara mer förorenad än luften utanför.

De flesta av oss spenderar mer tid inomhus än utomhus, inte minst under vinterhalvåret. Mängden luftburna föroreningar och fukt inomhus bör därför hållas på en acceptabel nivå. Inredning, textilier och dammpartiklar kan förorena luften och försämra den termiska komforten. Även temperaturen i ditt hem kan påverka din hälsa och din produktivitet. Det bör inte vara för varmt eller för kallt där du bor – utan istället lagom.

Förbättra luften hemma

Genom att använda smarta produkter kan du få en bättre koll på viktiga faktorer som påverkar din hälsa, inte minst temperatur, luftfuktighet och föroreningar. Luftfuktigheten där du har slagit ner bopålarna bör vara mellan 40 procent och 60 procent och temperaturen ska helst ligga någonstans mellan 20 grader och 22 grader.

Smarta termostater kan övervaka ditt värmesystem och hjälpa dig ha koll på inomhusmiljön och se till att det är komfortabelt och hälsosamt – samtidigt som du på samma gång minskar din energikonsumtion.

Fyra enkla förslag på hur du kan förbättra luftkvalitén i din bostad:

1. Minska luftfuktigheten

Genom att ventilera korrekt flera gånger om dagen, lämna fönster öppna kortare perioder och sätta skålar med salt i rum eller köpa en avfuktare kan du minska luftfuktigheten där du bor.

2. Öka luftfuktigheten

Ofta hjälper det att öppna badrumsdörren och nyttja den vattenånga som uppstått efter en dusch. Även växter kan hjälpa till att öka din luftfuktighet. Ett annat knep är att placera en vattenskål ovanpå elementet och låta vattnet avdunsta.

3. Gör dig kvitt luftburna allergener

Städa regelbundet för att minska mängden biologiska föroreningar likt bakterier, mögel och virus. Undvik att använda insektsmedel eller giftiga rengöringsmedel. Tvätta dina sängkläder regelbundet varje vecka och se till att sovrummet är dammfritt. Se till att alltid öppna ett fönster om du behöver hänga tvätt inomhus.

4. Köp en smart termostat

Smarta hem-lösningar likt termostaterna från tyska företaget tado° hjälper dig att få en god överblick över värme och kyla i hemmet. På samma gång minskar en smart termostat din energianvändning och ger dig samtidigt goda råd och tips om hur du kan förbättra din inomhusmiljö.