Fyra tips från Facebook för att hjälpa ditt företag att lyckas med julmarknadsföringen

Internetanvändare i Sverige planerar att spendera närmre dubbelt så mycket pengar (7, 57 miljarder SEK) på julklappar online som de nordiska grannarna, enligt en undersökning som PostNord har låtit genomföra. Sveriges högre säljsiffra under juletid grundar sig i att fler handlar online generellt i Sverige. E-marketer uppskattar siffran på digitala handlare i Sverige till 5,7 miljoner. Samma siffra är 3,5 miljoner för Danmark och 3 miljoner i Norge respektive Finland.

I år väntas den mobila julhandeln slå nya rekord och i december har små företag stora möjligheter. De flesta i Sverige (80 procent) surfar via mobilen idag och fler än varannan person (65 procent) gör det dagligen (Svenskarna och internet 2016). Mobilen gör de enkelt för småföretagare att fånga kunderna och konkurrera med storföretagen.

Nedan följer fyra tips från Facebook för att hjälpa ditt företag att lyckas med julmarknadsföringen:

1: Mammorna handlar med mobilen – se till att fånga dem 

Juletid ökar kvinnors aktivitet på Facebook generellt. Firande, tomtar och julhälsningar delas och gillas. På Facebook ser vi också att särskilt mammorna gör sina jul- och mellandagsköp med mobilen (köp mellan 15 och 31 december). Mobilen kan kännas som en utmaning för små företag med begränsade resurser, men det är egentligen goda nyheter: med en smartphone och en Facebook-sida har du redan en mobil marknadsföringskanal.
Via Manager App eller med produkter som Bildspelannonser kan företag nämligen skapa sina annonser på Facebook direkt i mobilen.

2: Video engagerar – skapa innehåll som stoppar den skrollande tummen

Video engagerar människor, och det behöver inte vara kostsamt. Video är inte längre synonymt med TV-reklam. Med Video och Live på Facebook är det enklare än någonsin för företag att skapa sig en närvaro på nätet och nå ut till sin målgrupp. Två miljoner småföretag på Facebook använder redan video på Facebook. Forskare förutspår att 75 procent av all data kommer att vara i videoformat år 2020. Video och Facebook Live är också två bra exempel på att det blivit lättare att lyckas med storytelling.

Att vara kreativ betyder inte alltid att du behöver uppfinna hjulet på nytt. Kom ihåg att återanvända de tillgångar som du redan har. Du kan till exempel använda produktbilder från hemsidan och skapa Carouselannonser, eller fråga dina kunder om du får lov att dela deras innehåll.

3: Rikta relevanta budskap till sista-minuten-handlare
För många kan december vara en stressig månad med många måsten och många väntar in till det sista med sin julhandel. Rikta dina annonser till människor i närheten av din verksamhet med Annonser för lokal medvetenhet. Med budskap som ”Är du fortfarande inte färdig med din julhandel? Vi har öppet till 20.00 alla dagar fram till jul!” ökar du chanserna att de ska hitta till just din verksamhet.

4: Mät vad som funkar och testa, testa, testa

Börja med en tydlig målsättning. Oavsett om det handlar om att få fler kunder till din fysiska butik, fler nedladdningar av din app eller en ökad försäljning från e-handel, använd de verktyg som finns för att hjälpa dig att mäta verkliga affärsresultat. Ett av dessa är Facebook Pixel. Med Facebook-pixeln kan du rapportera konverteringar, bygga målgrupper och få ingående information om hur din webbplats används. Pixel hjälper företag att förstå hur kunderna ser Facebook-annonser över flera enheter, inklusive mobiltelefoner, surfplattor och datorer. När du kan mäta kan du också testa vad som faktiskt fungerar bäst och optimera din marknadsföring.

Bonustips: surfa på julvågen och fånga in kunderna

När julen nått sitt slut är det ett utmärkt tillfälle att bygga relationer med dina kunder. Du kan använda Anpassade målgrupper för att återknyta till de kunder som handlat under julen. Företag kan även använda Facebooks crossborder-verktyg som International Lookalike Audience för att få kontakt i nya länder med kunder som liknar de befintliga.