Fyra trender som påverkar din marknadsföring

Vad är det för trender som kommer styra (den digitala) marknadsföringen under det kommande året? Chatbotar, reklamblockerare och videoannonsering – 2016 års nyheter kan helt komma att forma om 2017.

Företag och varumärken kommer att använda sig av chatbotar ännu mer

De är spännande, chatbotarna, men för att konsumenterna ska använda sig av dem så måste de erbjudas något användbart och relevant av botarna. Detta kan vara sådant som köp- eller navigeringshjälp i gallerior, eller liknande hjälpfunktioner. På så sätt kan man fortsätta att vara relevant för konsumenterna även under det kommande året, när nyhetsvärdet på bottarna sjunkit något.

Antalet installerade reklamblockerare kommer att stabiliseras samtidigt som publicisterna hinner ikapp utvecklingen

Vi har skrivit mycket om utvecklingen kring reklamblockerare under året som gått. Men det verkar som om 2017 kommer bli ett mildare år, när antalet installerade annonsblockerare slutar växa – de som vill ha en sådan har redan installerat dem. I samma veva så fortsätter publicisternas försök till att bemöta dessa tjänster och få andra sätt till intäkter – som vitlistor och betalväggar. Det faktum att de flesta reklamblockerare är installerade på desktopwebbläsare kan också utjämna trenden, då alltfler publicister satsar på den dominerande mobila trafiken.

Marknadsföringsteknologin kommer att konsolidera

På kort tid så har mängden företag inom marknadsföringsbranschen ökat (från 350 år 2012 till över 3500 idag) – men under det kommande året så kommer de stora jättarna att börja svälja flera startups. Förutom Google, Facebook och Verizon så kan det handla om Disney, Netflix, HBO och Time som kan vilja ha ny teknologi för att öka sin ROI.

Kvalitet över kvantitet när det kommer till videoinnehåll

Video är ju utan tvekan formatet som växer snabbast just nu, och denna utveckling lär fortsätta under 2017. Enligt Cisco så kommer 82 procent av internettrafiken år 2020 vara just video – så för att stå ut i mängden så måste man satsa på kvalitet, inte minst för att faktiskt få valuta för sina investeringar. Det är bättre att nå ut till några hundra tusen konsumenter som kommer betala för produkten, istället för att få miljontals visningar av oengagerade tittare.

Läs mer: Sex e-handelstrender att ha koll på 2017

Förhoppningsvis så kommer detta ge bättre (läs: relevant) reklam för konsumenterna och bättre utdelning för marknadsförarna. Detta gäller även de övriga trenderna – det börjar bli dags att konsolidera den spretiga digitala annonseringen och lyssna på konsumenterna samtidigt som man använder ny teknik och nya kanaler för att nå ut till internetanvändarna.