Friska upp minnet med nya Facebook Memories

Många har säkert fått flashbacks till dagar som gått genom Facebooks ”Den här dagen”-funktion där saker du postat på Facebook återkommer samma dag några år senare. Nu utökar Facebook möjligheten att gå tillbaka i minnets vindlingar genom nya Memories, där du även kan se vad dina vänner postade vissa dagar.

Facebook Memories blir en helt egen sektion på plattformen där du som användare kan gå in och vandra runt bland händelser som passerat. Du kan se äldre inlägg på vecko- eller månadsbasis såväl som få en kort film som kan ge dig en kort sammanfattning av vad som hänt tidigare i ditt Facebookliv.

Men inte nog med det, du kommer i den nya sektionen även kunna se vad dina vänner lade upp en viss dag, och även se vad ni gjorde tillsammans. Det hela blir med andra ord som en digital fotobok som du kan plocka fram och titta på tillsammans med vänner eller familj.

Dock kan minnena även vara smärtsamma eller nedslående, men Facebook skriver i ett blogginlägg att de kommer att ”kliva försiktigt” vad gäller negativa minnen. Frågan är dock hur de ska göra det rent praktiskt. Du kommer givetvis kunna ge feedback på de minnen som visas, men om det är smärtsamma minnen kommer det redan vara för sent när du väl lämnar feedback.

Nu handlar kanske inte minnen bara om att återuppleva ljusa och glada dagar, utan det kan vara minst lika viktigt att komma ihåg hur jobbigt livet kändes för några år sedan. Det kan snarare stärka personer och hjälpa dem att få nya perspektiv på vilken utveckling de genomgått. Men det är ett svårt område att navigera, och det ska bli spännande att se hur Facebook väljer att hantera frågan om positiva respektive negativa minnen.

Funktionen håller just nu på att rullas ut globalt, så om du inte redan kan det, så borde du inom kort kunna gå tillbaka och se på ditt eget Facebookliv på ett helt nytt sätt.