Frankrike tänker vara bäst i världen på AI

Bakom uttalandet är franska presidenten Emmanuel Macron som bestämt sig för att Frankrike ska vara bäst på artificiell intelligens, eftersom han anser att det är nästa stora tekniska paradigm.

För att lyckas med detta ska Frankrike storsatsa. Han tänker inte se sitt Frankrike halka efter giganter som Facebook, Google, Alibaba och även länder som USA och Kina.

“France missed the boat of all the latest technological revolutions: robotics, the internet. We have no giants in these fields. We will do what it takes to move to pole position,” berättar en rådgivare till Macron.

Frankrike har vunnit flera Field Medals i matematik och det är med den kunskapen som man vill nu bli bäst i världen även på AI. Enda problemet är att amerikanska bolag och myndigheter erbjuder franska matematiker bättre förutsättningar. Det är bland annat det som Macron vill nu ändra på.

Men det kommer att bli en tuff fight. Även Kina säger att de ska vara bästa i världen på AI innan år 2025. Och även de har miljontals talanger på matematik.

Investerare har öst in mer än 80 miljarder kronor i AI-företag så det finns pengar och det finns talang. Enligt analysföretaget IDC kommer det att investeras nära dubbelt så mycket pengar, 160 miljarder kronor, i AI. Så frågan är nu bara vem som hinner dit först.

Så vad ska Sverige bli bäst på?