Från retro till digital gnuggis

Hur mycket mer högteknologiskt kan det bli när de gamla goda gnuggisarna man fick i tuggummipaketen eller kunde köpa i små ark när man var liten nu helt plötsligt kan mäta både puls, kroppstemperatur och vätskebalans? I alla fall liknar det en gnuggis även om själva mönstret ser lite mer modernt ut nu än då.

Jag var tvungen att läsa ingressen från nyheten både två och tre gånger innan jag förstod vad det hela handlade om. En gnuggis för mig är en barntatuering som appliceras med hjälp av lite vatten på valfri plats på kroppen. Jag hade ofta små djur, blommor och seriefigurer som jag stolt bar till skolan. Teknikföretaget Chaotic Moon har nu tagit fram en tillfällig tatuering som kan mäta flertalet olika saker – bland annat vätskebalans, puls och kroppstemperatur. Gnuggisarna innehåller samma funktioner som ett träningsarmband eller en smartklocka.

Jag kan känna att det är bra miljötänk och det är inget man behöver operera in. Jag är extremt förtjust i all teknik, speciellt inom robotteknik och artificiell intelligens, och detta är definitivt ett litet steg i den riktningen. Jag kan se många användningsområden – inom sjukvården, militären eller för att underlätta i vardagen genom att automatiskt öppna dörrar. Tänk vad dessa tatueringar skulle göra för handikappades möjlighet att ta sig fram.

Eftersom tatueringen är platt är den inte direkt i vägen och den kräver inte heller ett kirurgiskt ingrepp. I mina ögon känns den dock fortfarande ganska stor och man skulle ju vilja välja mönster själv. Likväl kanske man inte heller vill att den ska se ut som ett stort vattentåligt plåster. Men hey, den är fortfarande på experimentstadiet och har en lång väg kvar till en eventuellt färdig produkt.

Gänget bakom heter Chaotic Moon, deras hemsida är självsäker där det står:

1. We are smarter than you.
2. We are more creative than you.
3. We are more humble than you.

Deras attityd kan jag diskutera. Men trots detta:

Jag är på. Jag gillar det. Jag hejar på att utvecklingen fortsätter.