Från ingenstans till 350 Mkr med hjälp av sökmotoroptimering

Cykelkraft är e-handlaren som har lyckats med konststycket att sälja krångliga och dyra produkter till en bred publik online. Sökmotoroptimering (SEO) har varit högsta prioritet sedan starten.

Grundarna till Cykelkraft hade precis skapat och sålt online-däckfirman Bythjul. Entreprenören Christoffer Tyrefors letade nu efter ett nytt affärsområde med ”logistiskt krångliga grejer som håller startups och Amazon borta”.

För Christoffer Tyrefors var SEO ingenting nytt, utan tvärtom en utpräglad och affärskritisk dimension redan från början. Han upptäckte dessutom att cykelbranschen var medioker när det kom till sökmotoroptimering.

Sportbutikerna var ganska duktiga, men för dem var cyklar bara en av många avdelningar. Konverteringsgraden på sökordet ”cyklar” är dessutom väldigt låg eftersom det är så oerhört brett. Det är betydligt enklare att dra in kunder via tillbehör och reservdelar. För att få en longtail-effekt såg vi en poäng i att istället ligga högt på ord som ’cykeldäck’ och ’cykelslang’.”

I dag rankar Cykelkraft högt på samtliga av de mest relevanta sökorden, men för Christoffer finns det inget självändamål i att ligga högst på sökordet ”cyklar”.

”Det är mer en egotripp än relevant för affärerna. En cykel kan kosta allt från 199 kronor till 300 000 kronor, så att lyckas hitta rätt produkt till rätt kund är väldigt svårt.”

Vad missar e-handlarna i dag tycker du?

”De har inte koll på SEO längre. När vi började var det ett rätt hett område, och då pratade man analyser, landningssidor och sånt. I dag är det mer lull-lull med big data och konverteringsoptimering. Jag tror inte på det.”

Så vad är ditt bästa SEO-råd?

”Gå back to basic: skapa fler kategori-sidor, skriv fler texter. Det finns en uppfattning i dag om att allt löser sig om man bara producerar tillräckligt bra innehåll. Det stämmer inte. Vi rankar bättre ju fler texter vi har, nästan oavsett kvalitet.”

Samtidigt jobbar ni själva med content på sajten?

”Absolut, men det är en annan sak. För att driva trafik är det otroligt viktigt, eftersom vi kan länka in till olika nivåer: kategorier, varumärke, kombinationer och produkter. På Google trends kan man se att ’varför’ och ’hur’ är vanliga sökningar. Det finns stora volymer och konkurrensen är låg – ofta är det bara hemmabloggare som producerar den typen av innehåll. ’Hur man byter cykeldäck’ kan till exempel ge oss både konvertering och bra inlänkar. Vi har riktiga cykelexperter som skriver den typen av texter, där tänker vi inte så mycket på SEO.”

Hur har SEO som disciplin förändrats?

”I branschen är det mycket mer fluffigt i dag, och jag tror många tycker att de strategiska och analytiska delarna är roligare än slitgörat med att skriva kategoritexterna. Men i min värld funkar samma saker som för tio år sen – mycket text, bra rubriker, länkar. Man behöver egentligen inte vara jättebra på SEO. Bara lite bättre än sina konkurrenter.”

Redan innan tiden med Cykelkraft började Christoffer Tyrefors anlita Magnus Bråth i Örnsköldsvik. Under de senaste tio åren har samarbetet stärkts.

”Vi jobbar själva med sökordsanalyser, struktur och texter, medan Brath har hjälpt oss med länkar och tekniska frågor. De har även gjort en del outreach för att få in organiska blogglänkar.”

Hoppas du fick inspiration av att läsa den här artikeln. Tack till Magnus Bråth som lät oss publicera den här artikeln om sin kund.  Om du vill berätta om ett case eller något häftigt som du varit med om ska du maila till redaktion@dagensanalys.se