Framtidsspaningar på SOTI Sync

Under SOTI Sync som nyligen gick av stapeln i Toronto var det inte bara SOTI som bjöd på spaningar för framtiden. Under paneldebatter, keynotes och runt frukostbordet fanns det gott om tillfällen att dela erfarenheter och få reda på vart världen är på väg.

En person som redan lever en bit längre in i framtiden än många andra är Nick Dawson på Samsung. Han bor i Seol i Sydkorea, där man redan har 5G och självkörande bilar. Han menar att det är huvudsakligen tre områden som kommer ha stor inverkan på framtiden:

  • 5G – som innebär att du kommer ha uppkoppling mer eller mindre helt utan fördröjning. Han själv laddade ner en film i HD-kvalitet på 4 sekunder, medan han satt på ett tåg som rusade fram i 100 km/h 5 meter under jord. Den typen av uppkopplingshastighet menar Nick är avgörande för att exempelvis uppkopplade bilar faktiskt ska kunna agera blixtsnabbt, utan att behöva vänta på respons från en server. Så 5G är verkligen den saknade pusselbiten som kommer möjliggöra mycket av andra teknologier.
  • IoT – Nya beräkningar visar på att vi kommer ha 25-50 miljarder uppkopplade enheter redan vid slutet av nästa år. Det är allt från mobiler och klockor, till sensorer i bilar, mätare på hustak och prylar för det smarta hemmet. Det kommer generera enorma mängder data, och ge oss helt nya sätt att interagera med omvärlden.
  • AI – Vi behöver börja se bortom de smarta assistenterna, och istället se till hur AI kommer vara avgörande för att hantera och förstå all data som vi kommer få från alla enheter. Vi lär även få se helt nya lösningar växa fram vilket kommer skapa både ny levnadsstandard och nya arbeten.

När jag pratar med Nick berättar han även att människor inte kommer ha behov av en dator på samma sätt som vi ser idag. Snarare kommer vi bara behöva någon form av lagringsenhet med en uppkoppling, och därefter kan vi koppla in oss på vilken skärm som helt och använda oss av molnbaserade program. I teorin behöver du därför bara ett par smarta glasögon eller en samrtklocka, eller kanske till och med bara ett bältesspänne med en lagringsenhet och en uppkoppling för att kunna göra allt du behöver var du än är.

När jag sedan lyssnar på en paneldebatt om framtiden för handlare rör sig diskussionerna kring hur man kan förbättra köpupplevelsen genom exempelvis RFID-taggar på varorna som ger nödvändig information direkt i kundens mobil, beacons som observerar hur människor rör sig i butiken för att optimera produktplaceringar, samt nya betalningslösningar som inte kräver ett bankkonto eller kort. De menar dessutom att hela grundkonceptet kring ”människor köper saker” håller på att ändras. Det är inte bara människor som kommer till butiken, utan köparna finns på en global marknad, och inom kort även automatiska inköp via maskiner. Köpen ser annorlunda ut och vi ser allt fler prenumerationstjänster med hemleveranser eller rent digitala leveranser av det du vill ha. Det är dessutom inte bara saker som folk köper, utan studier visar att allt fler är villiga att betala mer för att få en bra upplevelse, så konkurrensen ser helt annorlunda ut.
Vad det kommer att innebära för handlare kan vi så klart bara fantisera om, men en av panellisterna liknande den digitala transformation som marknaden måste genomgå vid en larv som förvandlas till en fjäril, det handlar inte bara om att hänga på ett par vingar, utan hela organismen måste omstöpas för att kunna möta de nya utmaningarna.

Men nya lösningar innebär även nya möjligheter. Exempelvis kunde företaget Safira Telecom minska tiden det tog att starta upp en ny enhet från 4,5 minut till 7 sekunder. På ett halvår sparade det dem 300 arbetsdagar, eller en heltidstjänst där teknikern istället kunde fokusera på att hjälpa användarna att börja jobba med de nya produkterna istället för att få dem att ens starta.

Ett område som SOTIs VD och grundare Carl Rodriguez själv är intresserad av är drönare, och hur man kan göra dem smartare. Han skulle exempelvis vilja utrusta drönare med en funktion för spatial igenkänning, vilket innebär att en drönare kan känna igen var den är, och klura ut hur och var den ska åka genom detta. Idag sker det med hjälp av antingen gps eller beacons inne i en fabrik, men inne i ett bostadshus fungerar inte dessa, och då skulle en självkörande drönare med ett eget minne kunna vara väldigt värdefullt.

Det sista jag gjorde under SOTI Sync var att spela in en podcast med Stefan Spendrup, Nordisk chef för SOTI. Jag tänker därför även avsluta denna artikel med ett citat från Stefan om varför det är en så spännande tid att arbeta inom just mobilitet och Iot. Stefan säger nämligen såhär:
”The most exciting part is still to come!”