Framtidens sökmotor förstår dina känslor

Watson är en superdator från IBM som håller på och lär sig känslor. Tänk om den här datorn blir vårt nya Google. En sökmotor som förstår inte bara känslor utan även tankar, meningen med saker och hur du kan förbättra ditt liv.

Superdatorn från IBM som heter Watson har lärt sig förstå meningen bakom saker och sätta tankar in i ett sammanhang. IBM har lärt Watson detta genom att den fått lära sig från nära 2.000 TED-presentationer. TED är ju det forum där världens supersmarta och begåvade får tala inför en publik. Allt filmas och läggs upp på nätet.

På TED diskuteras och presenteras idéer om livet, om orättvisor, möjligheter, meningen med livet och mer. Det här har nu Watson lärt sig och kan därför besvara frågor som “Varför lever vi” genom att relatera till de föredrag som Watson konsumerat.

Watson är bara början på den artificiella intelligensen som är vår nästa era, efter informationsåldern. Tänk dig att kunna ställa frågor till en sökmotor som “vad skulle göra mig lycklig?” eller “varför gillar hon inte mig?” och få fram relevanta svar som är skräddarsydda just för dig. Vi är inte där ännu men framstegen med Watson visar att allt det här är en möjlighet inom en snar framtid.

Watson testas just nu tillsammans med en mindre grupp. Inom kort kommer IBM göra ett större test och du kan vara med, om du är intresserad. Du behöver bara gå till watson.ted.com och anmäla dig.