Framtidens Facebook skrivs i bilder

The Amazing Society har skrivit ihop sina intryck och analys ifrån Facebook F8. Det handlar om bilder och rörligt material – drivmedlet som för internet framåt.
Om Facebook är motorn som driver internet är bilder och rörligt material drivmedlet som får den att fungera och för utvecklingen framåt. Tangentbordet är snart historia. The Amazing Society har följt Facebooks årliga stora utvecklarkonferens F8. Mark Zuckerberg inledde i en ovanligt humoristisk ton följt av en presentation av en nyheter som fortsätter på den tioåriga plan som presenterades på F8-konferensen 2016.
F8 är framför allt en utvecklarkonferens men det som presenteras här kommer att få stort genomslag på Facebook och allt och alla som på något sätt påverkas av Facebook i sin verksamhet eller privata personliga vardag. Och det innebär de flesta. Generellt är det positivt för utvecklare att kunna bygga appar eller funktionalitet för alla fyra plattformarna – Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp. Vad händer då i framtiden efter F8?
Communitybygget Facebook
Oavsett vilken typ av förening det handlar om, kyrkor, föreningar, företag eller intressen så kommer Facebook fortsätta att fokusera på hur själva communityn kan utvecklas och hur deltagarna kan fortsätta att interagera med varandra. På det temat kommer det att komma en rad nya produkter framöver vars syfte är att förstärka en community.
AR-plattform i beta
Kameran är bakgrunden för allt. Den är det verktyg som de mesta nyheter cirkulerar omkring och som är basen framåt. Facebook kommer till exempel att ge möjligheter att bygga produkter och funktioner i AR som komplement till fysiska objekt.
Facebook Spaces
Spaces är en VR-plattform som nu finns att testa i beta och som kanske kommer att ta VR in i folks vardag på bred front, där selfiesticken gör comeback och som enligt Zuckerberg får alla att le på sina självporträtt. Facebook poängterar att ett headset förstärker vem du är och med Spaces vill man skapa en slags social virtuell plattform.
Smartare bilder
Facebook har utvecklat en teknik kallad Mask R-CNN som gör att plattformen blir skickligare på att läsa av informationen som finns i bilder. Inte minst känna igen vad som syns på bilden.
Messenger växer upp och flyttar hemifrån
Om någon inte riktigt accepterat att Messenger är en egen plattform är det dags att göra det nu. Funktionaliteten kommer framöver handla mycket om mindre företags möjligheter att kommunicera med sina kunder. Här kommer de omtalade chatbotarna förmodligen spela en stor roll och ge möjligheter till ökad kundvård och konvertering. Funktionen Chat Extensions kommer tillåta tredjepartsappar att vara kompatibla med Messenger, först ut är till exempel Spotify.
Artikeln är skriven av:
The Amazing Society