Den nya AI-teknologin är full av oanade möjligheter. Många av dem tillför mänskligheten något gott, eller så sparar den åtminstone lite tid och de nya chatbotarna underlättar kontakten med företag. Men AI:n kan också användas för att effektivt fejka ansiktrörelser i videos och stillbilder. Kan vi någonsin lita på vad vi ser igen?
Det är i varje frågan som The Verge ställer sig, i samband med att de går igenom några av de möjligheterna till videoredigering som är på gång med AI.
Ett exempel är “Smile Vector“, en Twitter-bot som kan få alla kändisar att le på bild, utan att det ser knasigt ut (för det mesta). Även om resultaten inte alltid övertygar så sköts detta automatiskt, och är en fingervisning om vad som snart kan göras av vem som helst, när som helst utan avancerad eller dyr programvara.
Läs mer: VR och AI spås bli en stor del av framtidens kundupplevelse
Utöver detta exempel så finns det redan en rad program som använder sig av AI-teknologin för att modifiera bildmaterial. Man kan bland annat skapa 3D-bilder av vanliga 2D-bilder, ändra ansiktsuttryck på videobilder i realtid och ändra ljussättning. Neurovetenskapen håller också på att utveckla ännu fler “smarta” program.
Att redigera bilder är förstås inget nytt, och kan användas för roliga och ärliga syften (inte minst för markandsföring). Men det är klart att tillgången på avancerad teknik ökar allt mer, och i samband med det så minskar säkert också vår tillit till vad vi ser på nätet och på TV.
Vad tycker ni själva?