Framtiden och teknologin 2016

Hur kommer den teknologiska utvecklingen att se ut under kommande år? Några experter funderar kring utvecklingen inom internetkultur, drönare och privatlivets död.

Det är tidningen The Sydney Morning Herald som samlat några experters uttalanden kring ämnet i en nyligen publicerad artikel. Man sammanfattar det gångna året, som haft sin del av mörka stunder, och funderar kring de närmaste tolv månaderna.

Läs mer: 3 digitala specialister tycker till om framtiden – de 5 viktigaste spaningarna för 2016

Ideologier sprids på sociala medier

Internetkulturen spås bli ännu mer levande och inflytelserik under kommande år. Virgil Griffith, en av grundarna av den anonyma webbtjänsten Tor, tror att utvecklingen i sociala medier också kommer bli en ännu större grogrund för spridande av starka ideologier. Populistiska, religiösa och reaktionära grupperingar kommer att kunna sprida sina budskap med högre och tydligare stämma. Samtidigt tror Griffith på en ökad Altruistiskt pragmatisk motrörelse, med målet att med just teknologi och onlinekultur förbättra människornas livsvillkor.

Nästa år kan också innebära en större mängd mindre, privata teknologiska företagsinitiativ. De stora jättarna i Silicon Valley kommer inte längre ha ensamrätt på nya teknologiska framsteg, samtidigt som nya aktörer in Kina och Indien seglar upp som utmanare. Det tror i alla fall Jackson Palmer (mannen bakom krypto-valutan Dogecoin) och analytikern David Kanter.

Internet of things gör intåg

Palmer tror också att säkerhet och integritet på internet kommer bli alltmer lidande i takt med att alltfler saker och människor sammankopplas online. Denna process – kallad för “Internet of things” – har redan gjort sitt stora intåg i vårt vardagsliv och gjort många vardagssaker till uppkopplade datorer. Men “människan är i grunden lat”, säger han och varnar för att oreflekterat köpa påstått säkra internetlösningar.

Drönare har under det gångna året också gjort ett avtryck i vårt medvetande. “Futuristen” Shara Evans varnar för att de kommer att fortsatt vara en stor del av vår värld, och tyvärr inte enbart i positiv bemärkelse. Hon är inte bara orolig för det skrämmande enkla i att med ett enkelt knapptryck sprida död på andra sidan jordklotet, som exempelvis i fallet med den amerikanska terrorbekämpningen i Pakistan. Det Evans vill varna för är dessa sakers känslighet för utsides störningar och hackare, som kan använda dessa verktyg för sina egna syften. Ansiktsigenkänningsprogram är också sådant som, kopplat med just drönare, kan få katastrofala konsekvenser.

Ja, det är många varningar inför det kommande året. Men det finns alltid en guldkant – i fallet med drönare tror ändå Evans på att fler företag kommer satsa på dessa för snabba leveranser. Eller bättre selfies. Om det nu är en tröst…