Kom ihåg Progressive Web Apps för det är det nya för webben

Tidigare i år fyllde Apples App Store tio år. Under åren har många revolutionerande mobila upplevelser skapats. Men nu är allt på väg att förändras igen. Med Progressive Web Apps får webben tillgång till många av de viktigaste fördelarna som en app har.

Kortfattat innebär Progressive Web Apps att du kan surfa in på en webbsida i mobilen, spara en genväg till sajten på mobilens skärm och sedan få tillgång till dess innehåll även om du saknar uppkoppling. Till skillnad från en vanlig webbsajt kan en Progressive Web Apps-anpassad sajt även pusha information till telefonen. Ordet Apps i Progressive Web Apps är lite missledande eftersom det inte handlar om appar utan webbsidor som beter sig på ett app-liknande vis.

Vad är de viktigaste delarna av Progressive Web Apps?
– I korthet kan det sammanfattas med akronymen FIRE, säger Tomas Billborn, senior front end-utvecklare på Rebel & Bird. FIRE står för Fast, Integrated, Reliable och Engaging. Där Fast står för snabb och helt enkelt handlar om att vi måste bygga snabba webbsajter, Integrated står för att sajten känns som en app för användaren i telefonen (framför allt på Android blir det här extra tydligt eftersom vanliga sparade sajter inte hamnar på vanliga skärmen, vilket de gör på iOS), Reliable är att telefonen kan spara webbsajten offline så att den är tillgänglig även om du inte har någon täckning och Engaging handlar om att det går att pusha information till användaren.

Men varför ska man som företag bygga Progressive Web Apps i stället för appar?
– Utvecklingskostnaden är i princip noll, säger Jonas Elgquist, vd på Rebel & Bird. Att skapa en Progressive Web App av en responsiv webb är en försumbar kostnad.

– Du kan jämföra med att bygga datorapplikationer i början av 2000-talet. Då började vi alltid med att bygga en windows-applikation och sedan fick vi bygga en separat mac-app. Det var knöligt att sprida och uppdatera. På samma sätt är det i mobilen i dag. Vi bygger appar för mobiltelefoner när det går lika bra att skapa en lysande webbupplevelse med en optimerad responsiv webbsajt. Att göra separata mobilappar kommer att vara som att utveckla program bara för Windows.

Ett stort företag som utvecklar appar behöver oftast flera team som är specialiserade på olika plattformar med separat förvaltning och separata releaseprocesser för respektive App Store. Det här kräver stora kostnader som istället kan användas för att skapa en bättre webb för alla.

Tomas Billborn lyfter fram en annan aspekt:
– Trots att det finns många app-succéer på Apples App Store och Google Play använder de flesta personer bara ett fåtal appar regelbundet, samtidigt besöker de flesta hundratals sajter varje månad. Med Progressive Web Apps behöver de inte ladda ner appen innan de kan använda den, det räcker med att surfa in på en sajt.

Vad finns det för några utmaningar med att utveckla Progressive Web Apps i dag?
– Den första är att det finns förutfattade meningar om webb vs native, säger Jonas Elgquist. En del tror att det inte går att skapa en lika snabb känsla på webben. I en app händer det något direkt om man nuddar gränssnittet men i webben är det segt menar man. Men det handlar bara om hur duktig webbutvecklare du är.

Den andra utmaningen som Jonas Elgquist lyfter fram är att eftersom det är Google som pushar mest för Progressive Web Apps funkar det utmärkt i Android medan Apple dröjer med fullt stöd. iOS stödjer till exempel inte pushfunktionaliteten ännu. Det här problemet går det dock utmärkt att hantera genom att paketera sajten i en så kallad hybrid-app. En hybrid-app är en app man laddar ner från en app store men vars innehåll i praktiken är den mobila webbsajten.

Hur påverkar Progressive Web Apps företags digitala strategiarbete?
– Kunden förväntar sig att det ska se ut på ett speciellt sätt i en app, säger Jonas Elgquist. Till exempel att menyerna har stora knappar, i stället för menyer som på webben. Men med en Progressive Web Apps-anpassad sajt kommer den mobila webben och appen se likadan ut. Så det kräver att både vi och kunden tänker igenom ordentligt hur designstrategin ska se ut.

Tomas Billborn lyfter fram två grundläggande funktioner i Progressive Web Apps som kommer att kräva lite extra strategiarbete för de flesta företag att hantera: offlinehanteringen och pusharna.

Om en användare skulle surfa in på en Progressive Web App-anpassad Wikipedia-sida är de flesta säkert överens om att det är en överdrift att börja ladda ned hela sajten. Men räcker det att cacha enbart den sida användaren besöker?

Med Progressive Web App-anpassade sajter går det att skicka ut väldigt individualiserade pushnotiser. Men hur många och hur individuellt anpassade pushar accepterar dina användare?

Artikeln är skriven av:

Rebel & Bird

Rebel & Bird är en digitalbyrå som grundades 2012 där idag ett 50-tal personer arbetar med att skapa digitala tjänster som driver lojalitet och tillväxt. Bolaget kombinerar engagerande upplevelser med tekniskt djup. Rebel & Bird har skapat lösningar som nått över 3 miljarder människor, vunnit Clio Awards i konkurrens med världsledande byråer och hjälpt SF Bio att bli utsedd till Sveriges bästa underhållningssajt av IDG. På kontoret myllrar det av designers, utvecklare, datastrateger, varumärkesstrateger, innehållsexperter och projektledare.
Våra kunder är både internationella och nationella uppdragsgivare inom bland annat bank och finans, media, teknik, telekom, sjukvård och nöjesbranschen, bland andra SF Bio, Gröna Lund, Öresundskraft, King och Postkodslotteriet. Vi är en del av IT- och managementbolaget B3 med över 500 anställda på kontor i flera städer i Sverige och Polen.