Framtiden för e-journalistik ser ljus ut avslöjar ny studie

Papperstidningarna fortsätter att tappa såväl prenumeranter som intäkter, och det som tidigare var tidningar fyllda med artiklar och intressanta nyheter är idag inte mycket mer än reklamblad. Att flytta sin verksamhet till internet är något som många kämpat länge med, men nu visar en studie att kommande generationer kanske är lösningen på e-journalistikens lönsamhet.
Otaliga försök har gjorts med online-prenumerationer, betalväggar, delvis gratis tillgång, reklambanners, sponsring, bidrag med mera. För det mesta har resultaten varit mediokra eller i värsta fall lett till färre läsare. Nu visar dock en studie från Audience Project att just prenumerationer på e-publikationer verkar kunna få ett uppsving. I Norge har 27 % av befolkningen en prenumeration på en e-tidning, och ytterligare 6 % överväger att skaffa en, det är med andra ord en tredjedel av befolkningen. I Sverige ligger motsvarande siffror på 15 % som betalar och ytterligare 5 % som överväger att börja.

Det finns däremot skillnader mellan vilka det är som är villiga att betala. Resultatet pekar på att 60 % fler män än kvinnor har en prenumeration på en e-tidning. Överlag är det dessutom vanligare att unga prenumererar än äldre. Så är dock inte fallet i vare sig Sverige eller Norge, här är det de äldre som företrädelsevis har en prenumeration. I USA är det däremot tvärtom, där har redan 18% av 15-25 åringar och 30% av 26-35 åringar en prenumeration. Det är dessutom flera som överväger att börja prenumerera i dessa åldrar än i de övre ålderssegmenten.

Något som fått stort genomslag bara de senaste två-tre åren är e-Papers, det vill säga elektroniskt papper som går att läsa på en läsplatta (exempelvis Kindle). Data från 171 tidningar i Belgien, Finland, Tyskland, Irland, Norge, Nederländerna och Sverige visar att användandet av ePapers ökat från 12,5 % till 15,4 % på bara tre år. Läsarna spenderar dessutom närmare 30 minuter varje dag med att läsa nyheter på ePaper, och 80% av dessa anser att det är deras huvudsakliga nyhetskälla. Det innebär att trots att mycket nyheter delas på sociala nätverk, så anser många att det är viktigt att få nyheter från en betrodd nyhetssajt.

Många är dessutom villiga att betala för att slippa annonser. Kritiken mot reklamblockerare har varit massiv under flera år, men det ökade användandet av dem är en konsekvens av att användarna inte är villiga att bombarderas med dåliga annonser eller missriktade budskap. Nu när Google Chrome kommer med sin egen reklamblockerare installerad från start kommer nyhetssajter behöva bli mer kreativa kring sin affär. Att se till att ha bra annonser som inte plockas bort av reklamblockeraren i Chrome, och sedan erbjuda läsaren en reklamfri miljö mot betalning, är sannolikt en bättre väg att gå än att tvinga besökarna att stänga av sina reklamblockerare.
Jag tror alla förstår att även tidningar måste tjäna pengar för att kunna fortsätta sitt arbete. Men då måste tidningarna bli bättre på att kommunicera hur de tjänar sina pengar, och varför du som läsare har att välja mellan att se reklam eller betala för en reklamfri miljö.
Du kan läsa hela undersökningen från Audience Project här!