Framtiden är så enkel och optimerad – vill vi verkligen ha det så?

De stora aktörerna på nätet äter upp all vår användning. Idag finns det bara brödsmulor kvar till andra sajter som gör det svårt att leva och ännu svårare att utvecklas. Vill vi verkligen ersätta den lokala marknaden med stora shoppingcenter från USA?

Jag använder stora shoppingcenter som en metafor för att likna den centralisering som just nu sker med gigantiska webbplatser som Google och Facebook. Alla unika webbplatser som vi en gång i tiden var stolta att upptäcka är snart borta – uppköpta eller hamnat i start-up-graven.

Facebook för all vår kommunikation

Facebook känner sig själva för stora och när man är för stor finns det bara en ny väg att gå, och det är nedför. Facebook försöker därför sprida sina risker och sitt erbjudande med appar som Whatsapp eller tjänster som Instant Articles. Men hur Facebook än vill se mindre och mer nära konsumenten är det ett megaföretag som bara växer och växer.

Netflix för all vår TV-underhållning

Netflix har idag över 75 miljoner tittare världen över. En otrolig siffra för ett företag som är ganska nykläckt på marknaden. Med bara 18 år på marknaden har man lyckats nå miljarder i omsättning och skapat ett helt nytt sätt att konsumera TV. Som trogen Netflix-användare skulle det vara svårt att gå tillbaka till det som var tidigare, om man nu ska hålla sig till lagen.

Spotify för all vår musik

Vi får inte heller glömma Spotify som omfamnat musiken och idag styr ett imperium av artister.

Google för all vår information

Att “googla” idag är att söka, läsa och ta till sig information. Dagens unga får lära sig i skolan att granska källan kritiskt men hur många ungdomar orkar ens läsa hela texten. Det som står på sidor som Google slussar besökare vidare till är “sanningen” för det är ju Google som står bakom.

Amazon för alla våra produkter och matinköp

Amazon har redan gjort det otroligt lätt att köpa produkter via sin tjänst. När Amazon nu även förbereder sig för att ta över distribution och leverans av både produkter och mat är vi nära ett herravälde. Om Amazon nu bara skulle ta Norden på allvar skulle vi alla glömma den där matkassen från den där andra sajten.

Uber för all vår transport

Uber, uber, uber är regeringarnas huvudvärk och användarnas dröm. Att kunna beställa transport på det enklaste, bekvämaste och oftast billigaste sättet är något vi alla drömt om efter att ha stått och väntat på en Taxi en regnig eftermiddag. Med Uber känner man sig både flott och smart.

Är det här våra liv, att via en app kunna hantera våra basbehov från sex företag som styr vår värld. Är det verkligen så vi vill ha det?

Vissa gillar att leva ett enkelt liv medan andra gärna vill krydda till det. För oss som söker det enkla räcker ovan företag för det mesta av våra dagliga behov. För dig som vill ha lite spice på måndag kväll är väl nästa stora köp ett par VR-glasögon från Oculus Rift, som ägs av Facebook, för att upptäcka världen utanför dessa appar.