Frågan är inte om utan när vi får se ett alt-svd.se

När allt fler nyhetssajter låser in sina artiklar är det bara en tidsfråga innan piraterna slår till och skapar alt-svd.se som slår ut redaktionernas tappra försök att tjäna pengar.
Enligt piraterna ska allt på nätet vara gratis. Tjänster som ThePiratebay har tagit den tanken till handling och lyckats skapa en av världens mest populära nedladdningstjänster. Där finns film, spel, program, böcker och så mycket mer. Ja, du vet säkert vad jag pratar om. Var femte svensk använder sig nämligen av någon form av pirattjänst vilket gör oss till en av de flitigaste länderna i världen, efter Australien.
Med inlåsta artiklar, inlåsta guider och inlåsta bilder försöker redaktionerna på Bonnier och Schibsted att få oss till betalande prenumeranter. Men historien visar att så fort vi börjar låsa in, reglera eller på annat förhindra access till något så kommer det pirater och tar det som en personlig utmaning att göra tvärtom.
Om du googlar “läsa låsta artiklar” får du upp 109.000 resultat från sajter som Flashback, Reddit och fler. Fler och fler söker efter svaret om hur man kan läsa en låst artikel helt gratis.

Framför mig ser jag pirater som låst upp allt från början. Som helt enkelt kapat allt redaktionellt material och gör en ny pirattjänst. En tjänst där de tjänar pengar på att ha annonsnätverk som inte bryr sig om vart deras annonser hamnar, så som på ThePiratebay. En alternativ domän till originalet som exempelvis alt-aftonbladet.se, alt-expressen.se eller alt-whatever.se. Användaren lär sig att det är bara att addera alt- framför domänen och simsalabim har du en upplåst sajt. Superenkelt för användaren och superjobbigt för publicisten.
Så frågan är inte om vi får en alt-svd.se utan när.
Det här skräckscenariot borde få den tuffaste redaktionella ägaren att svettas. Hur ska publicister överleva i ett klimat där det i princip börjar bli omöjligt att tjäna pengar på redaktionellt material? Är e-handel svaret, som Bonnier verkar tro eller är det bara att pumpa trafik till Blocket som Schibsted verkar satsa på?
Ett som är säkert är att kvalitén på det redaktionella kommer att ta ännu mer stryk och fejk new/news/annons kommer att bli en ännu större sörja för vem kommer att orka bry sig när ändå allt blir kapat.

Bli nu inte arg på Timo för det här är inte mitt görande, jag bara observerar. Internet är ett fenomen som vi inte kan kontrollera. Vi kan bara acceptera att vi är i händerna på troll, pirater, kriminella, galna regeringar och giriga affärsmän. Det är utifrån dessa premisser vi skapar vår domän.