Förvandla din mobil till en magisk nyckel

Noke (uttalad ”no key”) är ett nytt cykellås som kopplas till din mobil via Bluetooth.

Utan att behöva ta ut en nyckel kan du låsa upp din cykel utan komplikationer. Låset känner av när du är mindre än 3 meter den och automatiskt låser upp sig själv, utan att du ens behöver ta ut mobilen. På framsidan av låset sitter en liten LED lampa som indikerar ifall den är i bruk eller inte.

Jag har själv fått byta mitt lås på min cykel ett antal gånger då nyckelhålet har förstörts av rost och kyla. Som student är cykeln ens enda fordon, och varje gång något går sönder så är man lite fattigare den månaden.

Med Noke kan flera användare ha tillgång till låset genom deras Bluetooth vilket betyder att man inte behöver ge ut eller ha koll på nycklar. Den går till och med att använda utan en telefon, då den kan bli programmerad att känna av en kombination som du gör genom att trycka handen mot huvudet av låset. Kombinationen väljer man personligen genom att använda sig av korta och långa tryck som man programmerar via sin telefon när du först installerar låset (som morse kod).

Det unika konceptet kommer inte bara rikta sig mot cyklar och cyklister även om det är företagets primära målgrupp. Låset kan också användas för skåp, förråd mm.

Låset fungerar både för IOS och Android mobiler och kommer kosta mellan 400 – 600 svenska kronor. Noke är planerad att vara släppt till allmänheten i februari nästa år.