Första tio sekunderna känslomässigt viktigast i videoreklam

En ny studie, baserad på neurovetenskapliga emotionella biometriska mätmetoder och ögonrörelser, så kallad eye tracking, mäter hur vi omedvetet engageras känslomässigt av videoreklam, beroende på vilken plattform vi använder. Det visar sig att det tio första sekunderna är de viktigaste.

Studien kommer från globala företaget YuMe som levererar teknologi for att nå olika publiker baserat på data och flerkanalsexpertis, Horizon Media, världens största och snabbast växande privatägda mediebyrånätverk, samt Nielsen, globalt analysföretag som utfört studien.

Studien, som beställts av YuMe, visar att alla plattformar har potential att engagera konsumenter, men att intensiteten och vid vilket tillfälle konsumenten engageras känslomässigt, varierar beroende på enhet och varje enhet har sitt eget unika emotionella engagemangssmönster.

Resultatet av studien bland 18-34 åringar som tittade på engelska mobila annonser och innehåll inkluderar även en serie beprövade format för att hjälpa annonsörer utveckla den mest engagerande kreativa reklamen, anpassad till de plattformar där den ska visas.

Undersökningen visar bland annat att det är viktigt att:
Synas både mobilt och på TV: känslomässigt engagemang för videoreklam var stark på smartphones och plattor.
Komma snabbt till saken: emotionellt engagemang stiger snabbt under de första tio sekunderna på alla slags enheter, men det finns stora skillnader i engagemanget på alla plattformar.
– Smartphones framkallar den högsta tidiga toppen i det känslomässiga engagemanget.
– Tittare på plattor är mer sannolika att ha högt engagemang under längre tid.
– De som tittar på videoreklam på bärbara datorer uppvisar det mest varierade mönstret för känslomässigt engagemang.
– TV uppvisar konsekvent en känslomässig topp i slutet, där varumärkesreklamen ofta visas.
– Hålla det kort.
– Oavsett plattform är 15 sekunders annonser effektiva för att driva en meningsfull ökning av emotionellt engagemang.
Utnyttja den mänskliga faktorn: En av de genomgående resultaten på alla plattformar var att personer som talar direkt till publiken kan leda till ökad emotionell reaktion hos tittarna.

“Vi datadrivna marknadsförare letar alltid efter mer kunskap kring hur konsumenter reagerar på annonser,” säger Paul Neto, YuMes forskningschef. “Den här undersökningen är ytterligare ett exempel på hur vi kan förstå uppmärksamhet och engagemang på ett vetenskapligt sätt och bidra med strategiskt beslutsunderslag för våra partners och kunder.”

“Vi vet alla att kampen om uppmärksamhet är tuffare än någonsin,” säger Dr. Carl Marci, Chief Neuroscientist på Nielsen Consumer Neuroscience. “Vårt yttersta mål är att ge marknadsförare information om hur de på mest effektivt sätt kan skapa uppmärksamhet på varje skärm. En av de viktigaste lärdomarna från den här studien är att uppmärksamheten peakar under de första tio sekunderna oavsett kanal, så det är avgörande att leverera sitt budskap snabbt.”

Metodik:
Studien genomfördes av Nielsen, och använde engelskspråkiga mobilannonser och innehåll och var beställd av YuMe i mars 2015. Medverkande i undersökningen var män och kvinnor, 18-34 år, som tittar på mer än 5 timmars TV i månaden, äger och regelbundet använder en bärbar dator, platta eller smartphone och som tittar på nätbaserade videoannonser åtminstone en gång i månaden. Distraktion med en andra skärm i samband med TV-tittande (dvs låta deltagare använda ytterligare en skärm) var inkluderat för att på ett realistiskt sätt återge en verklig TV-tittarsituation. Tittande på platta, bärbar dator och smartphone distraherades inte.