AI-baserad mjukvara kan förutsäga när vi är redo att testa nya varor – en gåva till många marknadsförare, men det kan också fungera som ett steg mot att förbättra medborgarnas hälsa. Forskningsresultaten visar också att det är vanor som skapar våra preferenser, inte tvärtom.
Forskare från University of London har enligt The Daily Mail gått igenom data kring över 280 000 konsumenters köpvanor inom kategorier som öl, bröd, youghurt och tvättmedel. Man skapade en AI-driven mjukvara, som därmed kunde gå igenom denna enorma datamängd och hitta röda trådar.
Resultaten visar att vi helst byter varumärke i början av vårt “förhållande” med en ny vara. Har man nyligen bytt så byter man gärna igen, helt enkelt.
Läs mer: 10 smarta tips på hur beteendevetenskap kan få fart på din digitala annonsering
Däremot så verkar det som att ju mer vi köper av en produkt, desto större är sannolikheten att vi kommer fortsätta att köpa den även i fortsättningen. Gamla vanor sitter djupt.
Det innebär i stort sett att det inte ens preferenser, alltså våra genomtänkta övervägningar, som leder till att väljer en viss produkt eller varumärke. Tvärtom så är det valen av produkter som skapar våra preferenser. Om jag köpt godis från samma tillverkare i 10 år så är sannolikheten väldigt stor att jag helst vill ha godis som kommer från samma tillverkare även i fortsättningen.
Detta gäller alltså ändå tills man av någon anledning nollställer cykeln, och börjar om på nytt. Då är vi mer benägna att testa nya produkter och jämföra olika varumärken. Forskarna testade detta genom att skicka ut tusentals kuponger till konsumenter, och upptäckte att de som nyligen bytt varumärken var dubbelt så benägna att göra det igen.
Det finns emellertid undantag, och det visade sig att visa personer hade en större benägenhet att testa nytt än andra. Forskarna förvånades över att dessa “utforskare” hade en benägenhet att testa nya produkter inom alla de undersökta kategorierna, och inte bara när det kommer till toalettpapper.
Vidare så verkar det vara som att både de som gärna köpte samma saker eller de som testade nytt fortsatte att göra det även under längre tidsperioder. Även “utforskarna” hade en vana av att vara utforskare, kan man kanske säga.
Dessa resultat är såklart väldigt viktiga för marknadsföringen, även om många säker har misstänkt detta över åren. Men forskarna hoppas också att man med stöd i denna forskning ska kunna arbeta mot att bryta negativa vanor och främja nyttigare livsstilar ocn -vanor.