Forskning: En psykopat till chef kan göra dig till en mobbare

Forskning från Universitetet Manchester Business School visar att dåliga chefer inte “bara” leder till att anställda drabbas av depressioner och skapar destruktiva stämningar på arbetsplatsen. Det visar sig också att psykopater eller narcissister i ledarskapet skapar mobbande anställda.
Studien är baserad på intervjuer med 1 200 deltagare som ställts frågor kring sitt välmående och förhållandet till deras chefer. Deltagarna kom från en rad olika industrier och flera olika länder.
Det visade sig att det fanns ett samband mellan depression, låg tillfredsställelse med jobbet och kontra-produktivt beteende och chefer med psykopatiska eller narcissistiska drag.
Läs mer: Ny forskning: Därför mobbar vissa chefer sina bästa medarbetare
Chefer med dessa drag skapade alltså inte bara klinisk depression hos sina anställda – de fick dom att mobba varandra, ta åt sig äran av andras arbetsresultat och utnyttja sin kollegor.
De personer som har starka tendenser av psykopatiska eller narcissistiska drag saknar ofta känsla för empati, och är gärna maktfullkomliga. Ledare med dessa “mörka drag” kan vara “dåliga nyheter för organisationer”, säger studiens medförfattare Abigail Phillips enligt Daily Mail.
Dessa chefer skapar “giftiga arbetsplatser” där ingen känner sig tillfredsställd och depressioner och mobbning är rikligt förekommande. De anställda jobbar i slutändan också mot istället med företaget, som man känner inte bryr sig om dem.
Ett tips till många företagare där ute är kanske att hålla koll på sina anställda och deras välmående. Det kan faktiskt vara den där supereffektiva chefen som står bakom fallande siffror och mängden sjukskrivningar.