Förhandstitta på videoklipp i Google

Du har säkert varit med om att du letat efter ett filmklipp som visar något specifikt, men innan du hittar rätt har du behövt kika på flera olika klipp som inte alls visar vad du hade tänkt dig. Google inför därför en sex sekunder lång förhandsvisning av de filmklipp som kommer upp som sökresultat så du kan bestämma vilket klipp du är intresserad av att se.
Att söka upp något på internet kan ibland vara lite av en pina. Google har uppmärksammat detta och låter därför en ny algoritm titta igenom filmklipp och välja ut en sex sekunder lång sekvens som representerar videon, dock utan ljud. Förhandsvisningen gör det möjligt för dig att avgöra om klippet innehåller den information du söker eller inte.
Googles egna exempel innefattar en sökning på att dansa salsa. De videos som kommer upp som sökresultat innehåller såväl professionella dansare som uppvisningsdansar, som instruktionsvideor av hur du lär dig att dansa salsa. Beroende på vad du är ute efter är det nu enklare att direkt hitta rätt.
Algoritmen som de utvecklat tar heller inte bara de första sex sekunderna, eftersom dessa inte nödvändigtvis representerar vad videon innehåller. Istället läses hela videon igenom och därefter väljs en sekvens ut som datorn anser representerar videon. I nuläget är det dock samma sex sekunder som visas, oavsett vad du söker på, men det är något som Googles tech-team just nu tittar på att förfina.
Genomsökningen av videoklipp gör även att de allra senast uppladdade klippen inte nödvändigtvis har en förhandsvisning tillgänglig, eftersom det tar ett tag för servern att gå igenom och välja ut en bra sekvens. Företaget menar dock att så gott som alla videoklipp på internet potentiellt sett kan få en förhandsvisning.
I nuläget finns förhandsvisningarna endast för mobilanvändare, såväl i Googles app som när du söker via Chrome för mobilen. Varför företaget valt att inte göra förhandsvisningarna för desktop-användare är ännu oklart, det borde inte finnas några tekniska hinder för det.
För företag innebär det både att deras medarbetare kan spara tid när de letar efter ett visst videoklipp, och att deras egna videoklipp i högre utsträckning kommer att ses av ”rätt” personer, det vill säga personer som faktiskt är intresserade av innehållet och inte bara råkar klicka i tron att videon ska visa något annat. I takt med att video används allt mer i kommunikation mellan såväl människor som företag kan den nya funktionen göra att du som företag får bättre synlighet i sammanhang där din video kan ha avgörande betydelse för exempelvis ett köpbeslut.