Företaget bakom WordPress lanserar plattform för nyhetssajter

WordPress är världens i särklass största plattform för webbsidor. Nu ska man utveckla en plattform som ska hjälpa nyhetssajter.

Företaget bakom WordPress.com som heter Automattic har ett nytt projekt på gång som heter Newspack. I skrivande stund finns det inte så mycket detaljer om projektet men tanken är att man ska skapa en plattform för nyheter som ska vara en allt-i-ett-lösning. Från publicering av nyheter till att kunna tjäna pengar på innehållet.

Ser framför mig vanliga WordPress men funktioner för exempelvis betalväggar, Adblock-notifiering och inbyggt annonsnätverk.

Det skulle vara ett genialiskt drag av Automattic att skapa ett eget annonsnätverk med fokus på nyhetssajter, så som Facebook i princip gjort och Apple nu försöker med.

Till en början kommer Newspack vara gratis, men sen tänker Automattic ta betalt, och det rejält. Vi pratar nu om mellan 10.000 till 20.000 kronor per månad. Gissar att vissa kommer att betala månadsavgiften och andra istället dela sina annonsintäkter med Automattic.

För att få igång projektet och lansera tjänsten har man fått in investerat kapital från Google News Initiative, Lenfest Institute for Journalism, Civil Media and The John S. och James L. Knight Foundation.