Företaget bakom Adblock Plus avslöjar troll- och fejknyheter

Eyeo, som är företaget bakom Adblock Plus, tar till ny teknik för att avslöja nyheter som är fejk eller skrivna av troll.

Med hjälp av ett tillägg som du laddar ned till din webbläsare kommer Eyeo visa upp vilka nyheter som du kan lita på och vilka som är fejkade trollnyheter.

Tillägget heter Trusted News och finns i skrivande stund endast till Google Chrome. Och ja, den är också på engelska. Här är deras sajt om du vill läsa mer och ladda ned tillägget.

När tillägget är aktiverat och du läser en nyhet, oavsett var, så kommer det dyka upp en liten grön bock (check mark) som visar att du kan lita på nyheten. Om du får se bokstaven B i orange färg så betyder det att den är Breitbart, med andra ord fejk.

Breitbart är en högertidning i USA som är ökänd för att skriva clickbaits och hitta på konspirationsteorier, och i allmänhet vara helt missvisande. En tidning som Donald Trump läser.

Tillägget flaggar även om nyhetskällan är “untrustworthy” (inte går att lita på) eller om det är satir, vilket visas med en blå smiley. Även flaggas user-generated content,
The extension can also deploy flags for untrustworthy, satire (denoted with a little blue smilie), clickbait, user-generated content, illvilligt innehåll eller okänt innehåll.

Än så länge är det okänt hur många sajter som klassats av det nya systemet.

Här kan du läsa mer och en intervju med Ben Williams från Eyeo om deras nya tillägg.