Företagen kommer in i hemmen på riktigt i jakten på mer data

Internet of Things – IOT – är en allt mer populär produktkategori. Uppkopplade produkter som kylskåp eller röststyrda “smarta” AI-högtalare är prylar som kan underlätta verktygen för många; och de kan också vara en guldgruva för företag som söker efter nya sätt att annonsera på väldigt individuell nivå.

Läs mer: Internet of Things får åka med när jättarna samlas

I en artikel i branschmagasinet AdWeek kan vi läsa om några exempel på hur IOT-produkter kan komma att användas för digital marknadsföring. Ett exempel är Amazons röststyrda högtalare Echo, baserade på Amazons smarta AI som heter Alexa.

Användare kan fråga Alexa om hur man tar bort fläckar på en duk på bästa sätt – varmed Alexa läser upp instruktioner samtidigt som den skickar iväg en förfrågan om passande tvättmedel från ett internetföretag som sedan sänds till användaren i formen av ett textmeddelande.

Men den största av dem alla är såklart Google, och Google Home – det nya ekosystemet som man nu håller på att lanserar. Deras AI-assistent, Google Assistant, kommer snart också att bli röststyrd. En orsak till att sökmotorjätten nu söker sig till röststyrning är att många experter tror att vi i framtiden kommer använda rösten, istället för tangentbordet för att göra internetsökningar och dylikt.

Realtidsdata kan också komma att samlas från IOT-produkter som Amazon Echo och Google Home; mätdata som hur länge man använder sig av en tjänst, vilka frågor som ställs och inte minst; vart.

För tillfället så befinner man sig på ett rätt tidigt utvecklingsstadium. Men i takt med att tekniken blir allt bättre och blir allt populärare i hemmen så kommer även sättet att samla data komma allt närmare vår vardag.