Företag har svårt att ta till sig Windows 10

Typ alla kontor använder Microsofts Windows. Men det verkar däremot som att den senaste versionen, Windows 10, inte riktigt nå fram. Trots mjukvarujättens ständiga försök för att få alla till att gå över till “tian” så har inte ens 0,75 procent av de Nordamerikanska företagen bytt från superpopulära Windows 7. Faktum är att fler använder Windows XP…

Läs mer: Microsofts blir mer aggressiva med Windows 10 uppgraderingar

Windows 8 var något av en superflopp och ogillad av många, men är fortfarande populärare än Windows 10 och finns på 4 procent av företagens datorer i Nordamerika, enligt siffror från Softchoices undersökningstjänst TechChecks. Man har där kollat på 400 000 datorer på 169 företag.

Kommer ni ihåg Windows XP då? Operativsystemet finns inte bara på din farfars dator från 1998, utan även på hela 5 procent av företagens datorer – alltså fler än både Windows 8 och Windows 10 tillsammans. Det verkar vara de stora företagen som fortfarande sitter på äldre operativsystem, inklusive XP då alltså.

De flesta sitter på Windows 7, något som min totalt ovetenskapliga erfarenhet från Sverige också verkar bekräfta. Faktum är att antalet Windows 7-baserade företag faktiskt har ökat sedan förra mätningarna (2015) med hela 18 procent!

Nu behöver inte detta betyda att Windows 10 på något sätt är en flopp (ännu). Överlag så verkar användare och företag ha en positiv upplevelse av Windows 10, och många planerar en övergång inom den närmaste framtiden skriver bland andra Techradar. Detta är såklart inte en enkel sak, och kan ju ta tid.