Förbud mot reklam för Bitcoins på Facebook

Den senaste tiden har kryptovalutor såsom Bitcoins fått mycket uppmärksamhet, och fusk kring de elektroniska valutorna har skapat stora fluktuationer i deras värde, samt skapat stora ekonomiska problem för såväl individer som företag. Därför lägger Facebook nu till kryptovalutor i listan över all annan reklam som är förbjuden på nätverket.

Bitcoins skapades 2009 och är en elektronisk valuta som inte är baserad på någon central utgivare eller bank. Det var även genom bitcoins som blockkedjetekniken utvecklades, som idag börjar få användningsområden på ett flertal olika ställen.

Eftersom bitcoins erbjuder full anonymitet hos den som innehar valutan har det dykt upp ett flertal bluffar kring bitcoins, och även andra kryptovalutor har börjat dyka upp eftersom genereringen av nya bitcoins blivit successivt svårare i takt med att fler vill komma åt valutan.

Mot bakgrund av att det varit mycket fusk och bluffar kring framför allt bitcoins inför nu Facebook ett förbud mot all typ av reklam kring kryptovalutor. Det spelar med andra ord ingen roll om du är en seriös aktör eller inte, all reklam är från och med nu helt förbjuden.

Dessa kategorier är förbjudna av Facebook

Det nu finns 29 olika kategorier av reklam som är förbjudna på Facebook. Dessa är: Tobak, droger, vapen och ammunition, Vuxenprodukter och tjänster, vuxet innehåll, Sensationellt innehåll, missvisande eller falskt innehåll, kontroversiellt innehåll, övervakningsutrustning, stötande material eller dålig grammatik, icke-existerande funktionalitet, personlig hälsa, spyware eller virus.

De flesta av dessa är ganska självklara, men vissa är mer svårtolkade. För en tydligare beskrivning av vad som är tillåtet och inte kan du kolla in tidningen ReCodes genomgång av de förbjudna kategorierna.