Följderna av onlinevideons historiska sommar – tänkvärda punkter för den digitale entreprenören

Onlinevideo har växt stort, i synnerhet de senaste månaderna. Så stort att vissa tror att vi, i synnerhet som en följd av sommarens händelser, precis bevittnat vändpunkten för övergången från linjär-TV till digital video. Varför?

Det är Ashu Garg som på internetsajten TechCrunch skriver om vad han kallar för “Summer of Video”. Visst har en poäng – flera stora nyheter både inom Techvärlden och “vanliga” livet har varit relaterade till online-video.

Läs mer: Bannerannonserna är på väg ut – om fem år kommer videoannonserna att ta över

Utöver världsnyheter som att Turkiets president trots militärockuperade TV-stationer kunde hålla tal till sina anhängare via FaceTime, och inom företagsvärlden så lanserades flera nya videotjänster som CNN Air, Twitters stora avtal med sportligorna och Netflix första egna VR-material.

Vilka är då möjligheterna för en entreprenör som vill dra nytta av sommarens och vårt tids videorevolution?

Innehållsskapande – nästan alla rapporter pekar på att de under 35 i allt större grad väljer online-TV och -video framför linjär-TV. Det är därför dags att skapa nytt innehåll direkt för online-videos. Bestäm dig för en enskild plattform och skräddarsy innehållet för detta – och det ska vara premium-innehåll, inget skräp man gjort bara för att ha en närvaro online. Publiken ser igenom sådant.

Personligt innehåll – som en följd av de möjligheter som Big Data nu kan erbjuda annonsörer och företag (via data från smartwatches, mobiler och onlinetjänster) så kan man skapa sig en nästan heltäckande bild kring konsumenten på individnivå. Och datan behövs – eftersom onlinevideo inte “måste” tittas på likt en TV-sändning så väljer användarna enbart sådant som de vill se. Inte nog med det – innehållet måste också vara av så hög kvalitet som möjligt för att nå framgång.

Distribution – En utmaning för många är hur man bäst distribuerar digital video. Bloggar är ett sätt, men inte alls lika stora som för några år sedan. Att hålla sig vän med influencers är såklart ett sätt, men industrin har svårt att fundera ut ett bra sätt att göra det på – många innehållsskapare är skeptiska till att arbeta allt för nära med ett varumärke för att inte förlora sin trovärdighet bland följarna.

Autencitet – Garg sätter fingret på något viktigt, nämligen att makten ligger i konsumenternas händer när det kommer till online-video. Stora TV-bolag kan inte längre “tvinga” oss att titta på innehåll bara för att det sänds på bästa sändningstid, eller när deras nyhetssändningar hade monopol på vilka nyheter som var värda att filmas.

Den gamla, tungrodda linjär-TV:n är på väg ut, och det är tittarna och konsumenterna som bestämmer vad som ska tittas på. Det är dags att företag förbereder sig för denna framtid och planerar en strategi för online-video redan idag.