FM radions dagar räknade – med början i Norge

Vårt nordiska grannland kommer under denna vecka börja stänga ner sitt FM-nät. Man är först ut i världen med att göra detta, men man kan mycket väl vara på väg att starta något som resten av världen kommer ta efter.
FM-nätet kommer att ersättas med något som heter DAB – (Digital Audio Broadcasting) – som ska ge bättre mottagning och högre kvalitet på sändningarna, skriver Reuters.
Läs mer: Nu är det dags för Facebook att ta över vårt radiolyssnande
Det är dock inte ett helt okontroversiellt drag, och har mött en del motstånd. Hela 66 procent av norrmänen motsätter sig övergången, och bara 17 procent är för. En stort orosmoln är nämligen de två miljoner registrerade fordon som saknar DAB-mottagare – och dessa kostar cirka 1500 norska kronor (cirka 1580 svenska kronor), något som trots allt är en betydande utgift för många.
Trots detta går man alltså framåt med planerna på att släcka FM-nätet, drivna av det faktum att DAB fungerar mycket bättre i den bergiga terrängen, och stödjer fler kanaler. Och om Norges försök faller väl ut, så finns det redan ett antal andra länder som funderar på samma sak, bland annat Storbritannien.
Kommer Sverige att ta efter grannlandet?