Flygande bilar ska bli verklighet om Uber får bestämma

Ja, du läste rätt – flygande bilar. Eller ja, flygande fordon mer specifikt; de är inte nödvändigtvis tänkta att köra runt på vägar alls. Men även om det låter som bästa SF-rullen från 1987 så är det faktiskt en seriös plan från taxitjänsten Uber, som vill sätta fart på industrin och förverkliga denna gamla dröm.

I ett nästan 100 sidor långt dokument – ett så kallat white paper – så presenterar Uber idén på flygande fordon som ska kunna landa och starta vertikalt, skriver bland annat internetmagasinet Wired.

Fordonen är tänkte mer som en form av flygtaxi, som dessutom sköter en hel del av flygandet själv, men man ska ha piloter, i alla fall fram tills att tekniken för självflygandet blivit tillräckligt säkert.

Några av de egenskaper som Uber vill se i en flygtaxi är räckvidd och förhållandevis tyst gång, något som ska lösas med hjälp av att maskinerna ska vara helt eldrivna. Andra problem och lösningar som diskuteras i paperet är sådant som flygtrafikssäkerhet, något som kan sätta käppar i hjulet för ett projekt som innehåller en mängd nya tekniska lösningar.

Men Uber är ändå säkra på sin sak; de vill med detta dokument få fart på industrin, och spår att detta mycket väl kan bli verklighet redan om fem år.

Läs mer: Tesla ska konkurrera med Uber

Ska man vara ärlig så är det kanske svårt att tro – men samtidigt så känns det som att vi redan skulle ha både flygande bilar och riktiga hoverborads vid detta laget. Så kanske är det dags att få fart på framtiden, ändå?