Flexjobs och Hoffice – att hitta flexibla jobblösningar är enklare än någonsin

Har du någon gång drömt om att ditt jobb kunde vara mer flexibelt? Kanske ha möjligheten att arbeta hemifrån delvis eller helt på distans? Du kanske till och med vill bo någon helt annanstans och arbeta bara via Skype, mail och chat? Flexjobs hjälper dig att sålla i jobbdjungeln efter jobb som inte bara är bluff utan som ger dig möjlighet att förverkliga dina drömmar om ett flexibelt arbete.

Läs även: Så flyr du ekorrhjulet och börjar jobba från stranden

Med dagens mer datorbaserade arbetsuppgifter och det globala kontaktnät som internet utgör borde du inte längre vara bunden till att arbeta på företagets kontor. Men det är inte helt lätt att hitta flexibla jobb som är verkliga och som ger dig tillräcklig lön. En snabb sökning på Google efter ”flexibelt jobb” ger inte mindre än 706.000 träffar där de flesta beskriver att det går, men inte hur man gör. Att jobba som ”dataprogrammerare” säger ju ganska lite i dagens läge, och du står fortfarande med den svåra uppgiften att övertyga en arbetsgivare om att betala dig för ett jobb som de aldrig ser dig utföra.

Flexjobs startade ur frustration över att det var så svårt att hitta flexibla jobb bland alla blufföretag och frågor utan svar. Det hela blev till en plattform där befintliga annonser med ett mått av flexibilitet (flexibla tider, deltid hemifrån eller helt frilans) screenas och sedan läggs upp på hemsidan. Därifrån kan en arbetssökande sedan söka bland jobb inom sin bransch och enklare leta sig fram till kvalitetssäkrade jobbannonser.

Läs mer om Flexjobs här!

Att arbeta helt frilans innebär däremot en hel del utmaningar. Om du är van vid ett vanligt ”9 till 5” jobb där du tar dig till en arbetsplats på dagarna kan omställningen bli stor. Att arbeta hemifrån, utan kollegor eller tydliga gränser mellan fritid och arbetstid kan för många vara svårt. Den dagliga kontakten och de naturliga avbrotten i arbetsdagen blir inte på samma sätt. Att även sitta och arbeta och inte plötsligt få för dig att städa huset är en utmaning som inte är helt enkel.

Redan i våras uppmärksammades den nya svenska trenden Hoffice. Att arbeta hemifrån men tillsammans med andra ger en kombination av kollegial samvaro och arbetstider med flexibiliteten och känslan av att arbeta hemifrån. Det är nog inte en arbetsform som passar alla, men kan vara ett bra komplement eller ett bra första steg.

Läs mer om Hoffice-trenden här!

Vill du skapa ett flexiblare arbetssätt och ta kontroll över din egen arbetsdag så finns det idag många möjligheter att göra det. Men min rekommendation är att ta det stegvis, eller i alla fall förbereda dig på vad det innebär att arbeta hemifrån. Hur ser din plan ut för att få ett flexibelt arbete att fungera för dig? Att hitta jobbet är nämligen bara första steget, du vill ju även behålla jobbet.