Firefox krigsförklaring mot annonsörerna

I den senaste versionen av Mozillas webbläsare Firefox, går det att höja nedladdningshastigheten av sajter och samtidigt ta bättre kontroll över den data man som användare delar med sig, genom att välja Private Browsing Mode. Goda nyheter för den integritetstörstande användaren med andra ord, men frågan är om detta samtidigt är en krigsförklaring mot annonsörerna?

Firefox blir med sin Private Browsing Mode den första webbläsaren som på allvar låter användarna begränsa vilken data som skickas från browsern till exempelvis annonsörer. Genom att denna, för användaren osynliga, data inte behöver skickas, går det snabbare att ladda sajter med mycket skräddarsydd reklam. Det kan i sin tur leda till att delar av sajten, där det var tänkt att finnas reklam, blir tomma, men sajtens huvudinnehåll påverkas inte.

Funktionen jobbar genom att förhindra att scripts skickas till aktörer som ber om det, vilket också påverkar analys-verktyg, Facebooks gilla-knapp och annat som identifierar användaren. Resultatet blir inte bara snabbare, utan också mer anonym surfning. Och, hävdar kritikerna, svårigheter för sajter som är beroende av reklam att överleva.

Så här säger Mozilla själva:

Så här skriver The Verge.