“Finns Aftonbladet på papper?”

Vi vet alla att tidningsupplagorna sjunker men att det är så här allvarligt kunde vi nog inte föreställa oss. I den här artikel behöver vi inte briljera med siffror då ett enda citat summerar hela kampen.

Finns Aftonbladet på papper?” undrade en tonåring häromdagen. Tonåringen hade varit med en annan tonåring på konsert där Aftonbladet funnits på plats för att fotografera publiken. Fotografen hade sagt till de båda att de kunde se sin bild i Aftonbladets tidning dagen därpå. Det var då diskussionen tog fart och de båda tonåringarna diskuterade med varandra om Aftonbladet har en papperstidning likt Metro eller om fotografen menade att Aftonbladet på internet är en “tidning”. Metro distribuerar sin tidning i tunnelbanan, vilket är ett färdmedel för många ungdomar i Stockholm.

När jag förklarade för tonåringarna att Aftonbladet finns på papper frågade de “var kan vi få den?”. Alltså inte var de kan köpa tidningen utan var de får den gratis. Jag förklarade att tidningen kostar pengar och att den finns bland annat i pressbyrån och i matbutiker som ICA, Hemköp, Konsum med flera. Jag sa att de ska gå till kassan för det är där de har dem.

Bara under första kvartalet i år minskade Aftonbladets upplaga med 16 procent.

Framtiden för pappersupplagorna ser blek ut. TS försöker tappert pumpa ut siffror som lyfter vissa magasin som tagit fart men i det stora hela kommer snart tidningspressarna stå still och samla damm.

(Bild: Aftonbladet)