Swefilmer gör comeback

Swefilmer var en populär sida för många att gratis ladda ner upphovsrättsskyddade filmer och TV-serier med svenska undertexter. Sajten stängdes ner i juli, men rapporteras nu ha kommit tillbaka.

Under sommaren tidigare i år slog polisen till i hemmet på en av ägarna till Swefilmer, med konfiskation och en 90-timmar lång häktning som följd. Piratsidan stängdes sedan ner, och har varit nere i de runt 100 dagarna sedan dess.

Läs mer: Lista över länder med flest pirater och Sverige är inte med

Sidan hade under en längre tid tjänat som ett populärt tillhåll för gratis nedladdning av populära filmer och serier med svenska undertexter. Man försökte komma runt upphovsrättslagarna med att använda sig av en server baserad i Ryssland, och generade en stor mängd besökare – som även kunde betala för VIP-medlemskap. Enligt vissa uppgifter stod de för så mycket som 25 procent av visad webb-TV i Sverige.

Nu verkar den alltså ha återvänt, efter en tids smått kryptiska inlägg på sociala medier. Däremot verkar de nya ägarna inte ha något att göra med de föregående, och enligt Nyheter24 kan det röra sig om en kopia driven av “utländska aktörer”.