Festen – respekt – minne – Google – smartphones – var nyckelord under andra dagen

Dagens konferens började med mingel och livliga diskussioner om nattens aktiviteter i Skyddsrummet på Södermalm. Norstat hade där arrangerat vad flera kallade “årets fest”. Deltagarna från konferensen fick smaka på snaps, dansa runt majstången, hoppa runt som små grodor och dansa disco till kl 02:00.

dd_2014_dag2_1

Först ut på scen för att väcka publiken från gårdagens rus var Grant Bird från engelska företaget Hall & Partners. Han presenterade hur vi ska bygga relationer med intervjupersonerna samt hur vi måste ta vara på den relationen som vi skapar under intervjutillfället. Grant summerade sin presentation med att – konsumenterna är i kontroll, skapa intuitiva, interaktiva och roliga tjänster, korta ned alla interaktioner så du inte förlorar intresset, leverera dina tjänster i flera kanaler.

dd_2014_dag2_2

Nästa par att tala var Nick Drew från Yahoo! och Olga Churkina från undersökningsföretaget Fresh Intelligence Research och de pratade om hur vi använder vårt minne samt förmåga att filtrera ut bara det viktigaste. För varumärken är detta en stor utmaning att vi ska komma ihåg just deras namn och symbol utav alla de varumärken och loggor som passerar framför oss i vår vardag. En annan fråga som togs upp är om teknologi hämmar vår förmåga att minnas. Enligt deras studie har de som använder sin smartphone ofta sämre minne än de som inte har en smartphone. Studien identifierade en tydlig korrelation mellan hur ofta man använder sin smartphone med hur dåligt minne man har.  Med andra ord hämmar teknologin vår egna utveckling. Vi litar på att teknologin tar hand om det som vi helst slipper att själv hantera, som att komma ihåg hur det verkligen såg ut på konserten du gick på senast.

dd_2014_dag2_3

dd_2014_dag2_4

Efter en kort frågestund med föregående talar blev det Googles tur att berätta om hur mobilpenetrationen världen över påverkar vår vardag allt mer. Talare var Thomas Park från Google i Tyskland. Thomas berättade att efter alla år av att “mobilen är här nu” så är faktiskt mobilen här. En av fyra som besöker Google kommer idag via en Smartphone. Tillsammans med TNS genomförde Google en global studie som avslöjar att datoranvändare minskar samtidigt som internetanvändandet ökar. Svaret hur detta kan vara möjligt är Smartphones. Globalt är det 49% som använder en Smartphone. Mobilen börjar nu ersätta datorn samtidigt som den också adderar nya användare. Smartphone är den mest uppkopplade enheten idag. I Sverige har idag över 80% av svenskarna en Smartphone.