Fem tips om hur det lilla företaget kan sälja mer internationellt

Jonas Breding, som är Skandinavienchef på PayPal, tipsar om hur svenska småföretag kan sälja mer internationellt.
”Gränsöverskridande försäljning har potential att exponera ditt företag för nya kunder. Glöm inte att testa dig fram, och se till att viktiga områden som språk, valutaomvandling och fraktberäkning fungerar korrekt. Då kan ditt företag förvänta sig goda resultat”, säger Jonas Breding (på bild).
Här är hans fem tips:
1.
Hitta dina målmarknader – Ditt första steg är att lära dig vilka dina internationella kunder är, vad de köper och hur de handlar. Nätshoppare från mindre länder är mer benägna att göra internationella inköp, och de kommer sannolikt att spendera pengar på större internationella marknader. 38 procent av näthandlare uppger att de handlar gränsöverskridande eftersom de kan hitta produkter som är svåra att hitta lokalt.
2.
Hjälp kunden över mållinjen – Det är vid kassan som de flesta nätshoppare överger sitt köp. De flesta vill betala i sin lokala valuta, och om du inte kan erbjuda ett sådant alternativ för varje marknad så är det viktigt att tillhandahålla en valutaomvandlare, så att kunderna kan se hur stor summan blir.
3.
Undersök (och utnyttja) lokala lagar, tullar och skatter – När du har bestämt dig för var du ska sälja, se till att ta reda på vilka specifika regler som gäller för det landet. Avgifter som din kund kommer behöva betala varierar beroende på land och produkt. Se till att informera dina kunder om eventuella extrautgifter som de kan förväntas betala, så att det inte kommer som en överraskning senare. Om du ska sälja utanför EU så bör du utnyttja frihandelsavtal som minskar eller eliminerar avgifter på vissa produkter. Det kanske innebär mer journalföring för dig, men de utökade intäkterna kan vara värt det i slutändan.
4.
Erbjud fri frakt – 37 procent av nätshoppare säger att fri frakt innebär större sannolikhet att de slutför ett köp. Gör en ordentlig fraktberäkning för varje marknad, för att se om du har möjlighet att erbjuda fri frakt. Informera sedan kunden om det på ett tydligt sätt. Om inte, se till att tillhandahålla en lista på fraktkostnader för varje land.
5.
Utnyttja etablerade plattformar – Om du säljer produkter eller tjänster online så finns det flera valmöjligheter för hur du ska komma in på marknaden. Att först utveckla sin egen lösning kan vara kostsamt, speciellt om intäkterna inte redan finns. Etablerade sajter som eBay kan ofta ge dig en bättre räckvidd för en lägre kostnad. De tillåter dig att testa efterfrågan på din produkt innan du investerar pengar för att utveckla din egen sajt.