Gekås Ullared AB är ett svenskt lågprisvaruhus i staden Ullared. Den grundades år 1963 och har med åren växt enormt. Förra året sålde företaget för 4, 7 miljarder kronor samt slog rekord i antal besökare. Under en dag besöker ungefär 27.500 människor varuhuset vilket visar hur populärt detta shoppingparadis är.
Min flickvän och hennes vän frågade mig om jag ville följa med, alltid ute efter äventyr och nya upplevelser svarade jag: Självklart! Det enda jag visste om Gekås Ullared var det jag hade sett på TV-serien. Jag förstod att det skulle vara ett stort ställe med mycket folk, men mer än så visste jag inte. Vår första plan var att stanna över natten så att vi slapp göra allt på en dag, men det gick inte riktigt som planerat. Allting var uppbokat. hotell, motell och camping. Men detta stoppade oss inte, då vi hade siktet inställt på Gekås.
På plats insåg vi hur stort detta ställe är. Jag skriver ställe då det var mer än bara ett varuhus, utanför fanns affärer och outlets, restauranger, glasskiosker och mycker mer. Gekås är mer som en liten by.
Inne i varuhuset är det som ett spel, att ta sig från ett ställe till ett annat. Vi turades om att vara ansvarig för kundvagnen då det helt enkelt inte gick att ta sig någonstans snabbt utan att man krockade in i någon. Kan den få plats däremellan eller kan jag ta mig runt på något sätt? De frågorna snurrade runt i huvudet men samtidigt som man stod och funderade så lyckades man hamna i vägen för de andra som försökte göra samma sak.
Jag förstod att allting skulle vara billigare än andra affärer, men väl på plats blev jag chockad. Allting är mellan 50-80 % billigare än i vanliga butiker och kvalitén på prylarna kändes inte sämre på något sätt.
Efter 6 timmar hade vi krigat oss igenom varuhuset och betalat för våra varor. Tillsammans hade vi handlat för mer än 5000 sek men vi var nöjda då vi visste att det vi hade köpt hade kostat mycket mer i andra butiker.
Efter att ha varit på plats och sett hur Gekås Ullared AB fungerar kan jag säga att det inte är som något annat ställe i Sverige, som jag någonsin besökt. Företaget marknadsför inte sig själva som ett varuhus, utan istället som en destination, eller en semesterort. Hotell och camping för att sova, restauranger för att äta, aktiviteter runt om som minigolf och paddla kajak, en mängd affärer och ett stort varuhus ger kunden eller resenären en upplevelse som under en utlandssemester till Mallorca.
Hemsidan är också ett bra exempel hur de marknadsför sitt koncept, den visar exempelvis inga priser eller varor. Gekås förklarar detta med att de byter varor så ofta att det inte går att visa allt de har att erbjuda. Det går alltså inte att handla online, vilket många anser vara en självklarhet, både från kundens och företagets perspektiv. De istället att du ska resa dit och uppleva allting de har att erbjuda, inte bara de billiga varorna.
Varuhuset finns bara i Ullared, alltså har de valt att inte expandera nationellt eller internationellt. Varför?
Ikea är ett stort varuhus med billiga prylar, de säljer för flera miljarder varje år och finns över hela världen, så varför gör inte Gekås samma sak? Det handlar helt enkelt om att de är en destination och inte en affär, ett koncept och strategi som helt enkelt inte fungerar för de flesta säljande företag. Gekås erbjuder mer än bara prylar, de erbjuder en upplevelse.
Jag har alltid trott att Gekås Ullared bara var ett varuhus, men det är så mycket mer. Sittandes hemma efter 10 timmars bilande känner jag mig nöjd, det var en upplevelse jag inte kommer att glömma, och jag kan definitivt säga att jag kommer någon dag återvända.
(Bild ovan: Två glada tjejer med sina fynd)
Fem saker företag kan lära sig av Gekås i Ullared:
1. Upplevelsen är lika viktig som varorna du säljer.
2. Expandera inte nationellt eller internationellt förrän du har etablerat dig som en stark spelare på din lokala marknad, till och med då behöver man inte nödvändigtvis göra det.
3. Även om din idé inte är unik, kan upplevelsen runt om idén gör den det.
4. Att inte sälja via nätet kan ibland vara en fördel.
5. Ändra sortimentet hela tiden, på det sättet skapas spänning för kunderna och för de anställda.
(Bild ovan: Kö in till varuhuset)