Felix "PewDiePie" Kjellberg ber om ursäkt för antisemitiskt skämt – men skyller på media

Att samarbeta med influencers är något som är en viktig del av marknadsföringen online. Men det kan ibland leda till oanade problem, något som Disney och YouTube verkar ha fått erfara i samband med de senaste vändorna kring superstjärnan “PewDiePie”.
Nyligen så uppdagade flera stora medier ett antal opassande skämt som PewDiePie lagt upp på sitt konto, då främst ett där han fått två män att flagga med en banderoll med texten “döda alla judar” på.
Konsekvenserna när detta uppdagades i bland annat Wall Street Journal blev att Disney, som PewDiePie hade ett samarbete med, och YouTube (där han hade ett program i betaltjänsten YouTube Red) avslutade sitt samarbete med Felix Kjellberg.
Det har blivit något av en mediestorm kring detta, så det är inte konstigt att PewDiePie känner sig manad till att be om ursäkt för detta via sitt favoritmedium – en video.
Läs mer: Jakten på Pewdiepie efter hans antisemitiska videoklipp når nya höjder
Men Kjellberg tar redan från början sats och anklagar media för att medvetet ha förföljt honom och bara intresserat sig för hans intäkter. Längre fram i videon så noterar han att hans skämt tagits ut ur sin kontext – “de kallas för inlägg, trots att de är skämt”.
Visst, media har säkert inte varit rättvisa i sin skildring av Kjellberg, mycket som en följd av att man inte riktigt förstår hur någon som panikskriker i spel kan bli ett superfenomen – som kan tjäna ett gott levebröd på det. Men faktum kvarstår att Kjellberg har gjort opassande skämt.
Han påstår att det handlar om en generationsfråga – men skämt, oavsett vilka de är, sker inte utan kontext. Det är lätt att säga “ni fattar inte”, men vissa ämnen är mer tabu än andra – och i fallet med förintelsen och judefientligheten i synnerhet. Det är inte en generationsfråga, det är en fråga om historielöshet.
Kjellberg verkar verkligen inte vara en antisemit. Han ville nog visa på en dum sajt, där man betalar pengar för att få folk att göra meningslösa saker. Det är också bra att han ber om ursäkt. Men hade det varit annorlunda om vilken person som helst skapat liknande klipp?
Hade David Batra eller Magnus Betnér kunnat göra samma saker och komma undan med det bara för att de inte är “förföljda” av media? Nej.
Nåväl – ta en titt på det 11 minuter långa klippet där Felix Kjellberg förklarar sig själv.
https://youtu.be/lwk1DogcPmU