Fatta jag vill inte ha något Åhlénskort!

För miljonte gången lyssna nu Åhléns – jag vill inte ha något Åhlénskort! Varje gång jag går in på Åhléns och ska betala får jag samma fråga “Har du Åhlénskort?” varpå jag svarar “Nej, det har jag inte, och nej jag vill inte ha något!” kassörskan kontrar “Är du säker på att du inte vill ha det, du får poäng som omvandlas till pengar som gör att du kan köpa saker” vilket resulterar i att jag muttrar “Nej, jag vill inte ha något”. Ibland avslutar jag med ett skämt typ “En dag ska ni nog fånga in mig”, men det gör jag mest för att avväpna situationen så att stämningen blir trevligare. Numera känns det olustigt att gå på Åhléns för jag vet att de kommer att trakassera mig igen om det där jvla Åhlénskortet.

Åhléns är inte det enda företaget som försöker förvandla mig från vanlig kund till trogen kund genom att erbjuda poäng, rabatter, pengar eller andra löften för att addera mig till deras kundklubb.  En trogen kund är i deras ögon en kund som är med i deras kundklubb. Trots att jag går in på Åhléns någon gång i månaden är jag alltså inte en trogen kund, eftersom jag inte vill ansluta mig till deras databas.

Åhléns är inte det enda företaget som vill bygga kundklubbar. I ett webinar (onlineseminarium) med Adobe fick lyssnarna höra att vägen till en lyckad kundklubb inte alltid är så lätt.

adobe_210406041

Varumärken lovar guld och gröna skogar men vad som händer i realiteten är, som bilden ovan beskriver, att vi blir ett engångsligg för företaget. De fick in oss i databasen och sen räckte det, har vi tur får vi ett plastkort innan de går vidare till nästa.

adobe_210406042

Godtrogna konsumenter går med i kundklubb efter klubb och till slut har man ingen koll på vilken kundklubb man är med i, och vi bryr oss inte . Vi orkar inte ens använda alla poäng vi samlar när vi handlar på H&M. När vi inte använder poängen kan det till och med hända att de förfaller, som hos flygbolaget SAS.  Mina intjänade poäng började försvinna från mitt konto, med argumentet – att jag inte reser så ofta som tidigare – och därför inte får behålla dem. SAS kundklubb fick en negativ påföljd, då jag idag drar mig från att åka med dem. Känner mig lurad helt enkelt eftersom de stal tillbaka de poäng jag faktiskt tjänat.

adobe_210406043

Trots min egna lite bittra inställning till kundklubbar avslöjar statistik att företag som har framgångsrika kundklubbar också blir framgångsrika företag. Logiken är självklar – ta hand om och kommunicera med dina kunder med relevant information så kommer de tillbaka.

adobe_210406044

Ovan företag jobbar aktivt med sina kundklubbar tillsammans med Adobe och deras kampanjverktyg. Under webinariet fick vi höra Lindex berätta om hur de lyckats driva försäljning med kundklubben som en viktig komponent i deras strategi.

Hur som helst, är kundklubbar säkert viktiga och de driver säkert merförsäljning samt medför andra fördelar, men jag vill inte vara med, så sluta fråga mig. Låt mig få vara den där anonyma kunden som kommer till er affär för att ni säljer bra saker, inte för att ni gav mig 30 poäng.