Familjer bråkar mer om skärmar än om pengar

Sju av tio barn i åldern 10-15 år uppfattar att deras föräldrar tycker att de sitter för mycket framför skärmar och majoriteten bråkar om skärmtid hemma.

Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Telenor som nu lanserar initiativet Skärmliv.

Majoriteten av alla 10-15-åringar (70%) uppfattar att deras föräldrar tycker att de sitter för mycket framför skärmar och fler än hälften (52%) bråkar varje månad med sina föräldrar om skärmtid. Det är betydligt vanligare att man bråkar om skärmtid än om till exempel pengar.

En tidigare undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Telenor med 1 000 föräldrar visar att nästan en av fem föräldrar är rädd att internet och spel ska göra barnen socialt isolerade.

Samtidigt är det via skärmarna som barnen håller kontakt med kompisarna. Att kommunicera med sina vänner är den vanligaste sysslan på nätet för barn i åldern 10-15 år (77%) följt av streaming och spel, enligt Sifo-undersökningen. Tre av fyra (75%) känner sig utanför i kompiskretsen om de inte kan gå online.

 

Sifo-undersökningen visar i korthet:

Nästan åtta av tio barn i åldern 10-15 år (77%) kommunicerar med sina vänner via skärmar. Bland 15-16-åringar är siffran 90 procent.
Tre av fyra (75%) streamar filmklipp eller musik och 73 procent spelar spel.
Tre av fyra (75%) känner sig utanför om de inte kan gå online. Tre av tio (30%) skulle känna sig väldigt utanför.
Sju av tio (70%) uppfattar att föräldrarna tycker de är framför skärmar för mycket.
Mer än hälften (52%) bråkar varje månad om skärmtid. Jämförelsevis så bråkar 14 procent varje månad om pengar.