Fake news boostas i Facebooks experimentella nyhetsflöde

Det är inte alltid som alla experiment går hem på Facebook. Det senaste har gjort precis tvärtom till vad man ämnade. Istället för att förhindra fejkade nyheter har man istället boostat dom.

I några länder, som Slovakien, Kambodja och Bolivia, håller Facebook på och experimenterar med ett helt nytt nyhetsflöde som ligger separat i en flik som döpts till Explore. Det för att skapa en renare vy för användarna på Facebook.

Det visar sig dock att en fejkad nyhet fick stor spridning i Slovakien just på grund av Explore. Samtidigt har nyhetssajter som tidigare fått trafik från Facebook rasat i antal hänvisningar därifrån.

Enligt en nyhetssajt i Bolivia, Página Siete, var tidigare hälften av deras trafik från sociala medier som Facebook. Efter flytten av nyheter till sektionen Explore har tidningen tappat 20 procent.

Facebook fortsätter alltså att experimentera för att hitta balansen mellan nyheter från tidningar och användarnas egna uppdateringar. Allt för att behålla fokus och vår tid på plattformen.

Här kan du läsa mer.