Facebooks videovisningar är 94 procent lägre än tidigare trott

Nielsen, mätföretaget som är en av dem som samarbetat med Facebook kring oberoende mätningar av bland annat streamade videoklipp, har nyss kalibrerat om sina mätningar efter höstens skandaler. De nya siffrorna är nu hela 94 procent lägre…
Orsaken till att Nielsen gjort om mätningarna är alltså de uppgifter som kom fram under slutet av förra året, där det visade sig att Facebook överdrivit sina videovisningar. Det räckte bland annat med bara 3 sekunder för det skulle registreras som en visning.
Många trodde att det handlade om cirka 80 procents felmätningar – en stor siffra bara det. Det verkar dock som om felmätningarna hamnar på hela 94 procent jämfört med månaden innan, mycket värre än vad många trott rapporterar Mumbrella i en artikel nyligen.
I september mättes 9,94 miljarder visningar, medan man för oktober (då Nielsen bytt mätningarna) registrerar bara… 560 miljoner. Siffrorna var likadan för november, och låg på 580 miljoner för december månad.
Nu ifrågasätts tidigare påståenden om att Facebook gått om YouTube som den största videoplattformen. Dessa siffror har redan resulterat i att flera medieköpare nu minskat antalet investeringar i videoannonser på Facebook, med hela 32 procent. Samtidigt så har investeringarna i konkurrenten YouTube ökat med nästan 12 procent.
Läs mer: Facebook söker bot och bättring – lanserar fler oberoende mätningar
Det lär inte bli färre krav på helt oberoende mätningar på Facebook i framtiden, de lär också stärka kraven på att TV, print och radio ska mätas enligt en liknande skala. Hur hårt kommer detta att slå mot videoannonsering online?