Facebooks senaste uppdatering ämnar avgöra kampen med Snapchat

Idag lanserar Facebook sin största uppdatering på länge. I och med denna försöker man också sätta punkt för den utdragna kampen med Snapchat.
Det är flera nya funktioner som Facebook nu introducerar i den nya uppdateringen. Den största förändringen är att du nu kommer kunna skapa meddelanden som försvinner efter en tid, med andra ord hela grundfunktionen med Snapchat. Du kommer även kunna skapa stories i ditt flöde, något som Facebook tidigare introducerat i såväl Instagram som Whatsapp och Messenger. Nu är det således dags för sista steget, vilket också gör att Facebook utseendemässigt blir mer likt Snapchat.
Kampen har pågått läge, och det har stulits friskt åt alla håll. Instagram Stories visade sig vara ett lyckodrag, och det är därför inte oväntat att de väljer att införa samma funktion i Facebook också.
I samband med uppdateringen uppdateras även app-kameran och man skapar även en ny meddelandetjänst som kallas Direct. Hur den nya meddelandetjänsten skiljer sig från Messenger är ännu oklart, men det kan vara ett försök att återföra en meddelandefunktion i själva Facebook-appen. Det var något som togs bort i och med att Messenger skapades som en ”stand-alone” funktion för några år sedan. Reaktionerna på uppdelningen var många, och Direct kan därför vara ett försök att locka användare som uppskattat att ha meddelandefunktionen integrerad i Snapchat.
Att Facebook är den större av de två råder det ingen tvekan om. Frågan är om unga, som är de huvudsakliga användarna på Snapchat, ser det som något positivt. Snarare kan Snapchats litenhet och att de därmed är en uppstickare som konkurrerar med det stora nätverk där alla tidigare generationer hänger kan vara en lockelse i sig. Det är inte omöjligt att den nya uppdateringen sänker tröskeln för de användare som vill lämna Facebook, och på så sätt gör det enklare att gå över till Snapchat istället. Uppdateringen kan därför visa sig vara ett dubbeleggat svärd, men vilket håll det hugger återstår att se.