Facebooks nya videofilter är ett steg närmare AI-revolutionen

Video är framtiden, i alla fall enligt Facebook. Om man inte bott under en sten så har man nog inte missat att mängden videos i våra flöden ökat dramatiskt. Nu tänker sociala mediejätten se till att göra våra videos ännu snyggare, med hjälp av “smarta” AI-drivna videofilter.

Filtren heter enligt Facebook “style transfer”, stilöverföring, och skriver att man “tar de konstnärliga kvalitéerna av en bildstil, som sättet Van Gohgs tavlor ser ur på, och applicerar det på andra bilder och videos”. Med hjälp av AI-teknologi så ska denna annars väldigt tekniskt avancerade process kunna göras i realtid, på mobilen.

Läs mer: Facebook kan faktiskt förbättra hälsan

Den ryska appen Prisma har testat detta redan tidigare i år, och Facebook visade en prototyp för någon månad sedan. Det riktigt häftiga med den, skriver bland andra The Verge, är inte så mycket själva filtren i sig (som mest är rätt skojiga) utan AI-tekniken bakom det hela.

Caffe2go är namnet på det neurala nätverket som man byggt funktionen på, och är ett nytt sätt för att skapa en plattform för maskininlärning. Att hantera stil-överföring för bara ett år sedan krävde ett stort datacenter och tog flera sekunder – men nu kan det alltså göras i realtid i en vanlig smartphone.

Tids nog så kommer man kunna göra riktigt häftiga saker med denna teknologi, som gest-baserade kontroller “där datorn kan förstå vart man pekar och aktivera olika kommandon”.

För tillfället så provkör man filtren på Irland, men tanken är att snart utöka testerna till USA och sedan fler länder. Du kan spana in hur det ser ut i filmklippet nedan: