Facebooks nya flöde kan ge publicister ett nytt sätt att sticka ut

I början av sommaren så skrev vi på Dagensanalys.se om hur Facebook förändrat sitt flöde till förmån för vänners uppdateringar på bekostnad av nyhetssidors inlägg. Nu verkar det som om den senaste uppdateringen kan ändra något på detta, förutsatt att man gör rätt. Nu handlar det nämligen om att främja informativt innehåll, menar Facebook,

Enligt blogginlägget där man presenterar uppdateringen så ska man alltså satsa på att främja sådant som ” är relaterat till [användarnas] intressen, om de engagerar folk i bredare diskussioner, och om de innehåller nyheter”. Facebook menar på att de nu ska kunna förutse vilka berättelser som är informativa.

Det hela bygger på att man har utfört en mängd undersökningar både via “crowdsourcade” paneler och deras egna rankingtest. Där fick användarna svara på olika inläggs underhållningsvärde, informativitet och relevans enligt en enkel skala från 1 till 5. Sedan tittade man på 4:orna och 5:orna för att första vad som är viktigt.

Sedan så ser man över varje användares förhållande till skaparen av inlägget, hur ofta man kommenterar författaren och vilken typ inlägg man vanligtvis klickar på. Man tittar också på Facebooks algoritmer som (teoretiskt…) ska hålla koll på vilken typ av inlägg vi vanligtvis reagerar på eller interagerar med.

Efter allt detta så söker nyhetsflödet igenom alla möjliga berättelser i jakten på något som den tror ska intressera oss. Inlägg som den tror är mer personligt informativa kommer därmed få mer uppmärksamhet. Detta kommer inte nödvändigtvis öka mängden visade nyheter, menar Facebook dock, eftersom alla har olika intressen (som kattungar?).

Läs mer: Facebook ryter till – Aftonbladet mfl sluta publicera klickrubriker

Utöver att man med denna uppdatering (och sitt ställningstagande mot reklamblockerare nyligen) kan bättra på sin relation med publicister så är det också bra att “fejjan” nu talar om för oss när den gör ändringar i sin algoritm och nyhetsflöde. Att göra saker i det fördolda (som man verkar gjort tidigare) riskerar att skada förtroendet inte bara bland användare, utan även bland de företag vars pengar man behöver.