Facebooks nya annonsmöjlighet: Kollektioner

Det senaste greppet i kampen om annonsörer är Facebooks nyligen lanserade ”kollektioner”. Ett företag kan enkelt lägga upp en hel kollektion, som sedan skräddarsys efter olika användartyper.
Det kan vara svårt för ett företag att skapa många olika annonser riktade mot olika målgrupper. Därför hjälper nu Facebook till med sin nya annonsmöjlighet Kollektioner.
En kort film eller bild inleder annonsen, och fyra bilder på produkter syns i nederkant. Om en användare klickar på annonsen kommer de direkt till en större katalog med upp till 50 olika produkter. Ett ytterligare klick tar användaren direkt till försäljningssidan hos företaget, och gör det enkelt för användare att fullborda ett köp.
De första fyra produkterna kan företaget själv välja, medan den större sorteringen med 50 produkter väljs ut ur en större produktkatalog. Urvalet sker baserat på användarens profil, och ser därför till att bli relevant och individuellt anpassad efter varje användare.
Facebooks Maz Sharif säger till Techcrunch att målet med det nya formatet ”är att bygga riktigt bra shoppingupplevelser för människor”. Samtidigt hjälper det marknadsförare att tillhandahålla ett större utbud som fortfarande blir individanpassat.
Det här öppnar upp för nya möjligheter att som företag med ett stort utbud fortfarande kunna skapa annonser som känns relevanta för många olika kundtyper. Tidigare har det varit svårt att avgöra hur väl en annons kommer att träffa målgruppen. Antingen blir annonser för bred och känns då inte anpassad, eller så är den för smal och då är målgruppen allt för liten.
Med det nya annonsformatet kan båda förhållningssätten tillgodoses, och företaget behöver inte lägga alla sina marknadsföringspengar på en eller ett fåtal riktade annonser med svårbedömt resultat. För ett flertal företag kan det här vara något som gör att blickarna vänds mot Facebook, och kan locka en hel del stora aktörer inom flera olika branscher.