Facebooks löfte – senaste uppdateringen av nyhetsflödet ska prioritera autentiskt innehåll

Att Facebook har fått rejält med kritik för att inte ta sin roll som nyhetsplattformar på allvar är känt med tanke på den mängd fejknyheter som ökat lavinartat på sistone. Nu kommer Facebook ut med en uppdatering som ska bortprioritera fejknyheter, spam och clickbaits.
I ett blogginlägg skapat av Facebooks ingenjörer och forskare så meddelar man att nyhetsflödet ska göras om för att prioritera “autentiskt” innehåll – alltså sådant som “människor anser som äkta, och inte missledande, sensationellt eller är skräppost”.
Inläggens äkthet och ärlighet ska utgå från en rad faktorer, som att kategorisera olika Facebooksidor i relation till hur mycket “spam” de tidigare rapporteras ha lagt upp. Detta kan påverka dem som uppmanat folk att ge en gilla-markeringar eller till att man ska dela deras inlägg. Även om innehållet är äkta så kommer man inte att prioriteras av den nya algoritmen.
Andra signaler man letar efter är baserade på realtid, såsom kommentarer från vänner eller just mängden likes – engagemang är det som avgör hur högt upp man hamnar i flödet.
Kontentan för marknadsförare är att de tricken som fungerat tidigare (som att just uppmana till att sprida inläggen) inte längre fungerar, och kan till och med straffa sig.
När det gäller Facebook i övrigt så kan det förhoppningsvis betyda att man i alla fall kan minska antalet clickbaits och fejknyheter på plattformen.Vi har också skrivit om de andra initiativ som man sjösatt, såsom samarbete med journalister och tester av nyhetsfilter.
Facebook vill verkligen att människor litar på deras nyhetsflöde, i synnerhet då många av användarna använder flödet just för att skrolla runt efter senaste nytt. Förlorar man användare, så riskerar man färre annonsörer. Man är nog också orolig över påtryckningarna från bland annat EU.
Läs mer: EU: Facebook måste agera hårdare mot falska nyheter