Facebooks kamp mot reklamblockerarna

Facebook har, som vi tidigare skrivit, satt hårt mot hårt i sin kamp mot reklamblockerare. Det handlar om att säkra intäkterna från annonsörerna – men också om att stärka sitt inflytande på mediemarknaden, enligt många. Och det rör sig om stora summor.

Läs mer: Ben Williams varnar Facebook för att fortsätta blockera reklamblockerare

Det är branschmagasinet AdWeek som plockat fram lite insikter i Facebooks kamp mot reklamblockerarna tidigare i veckan. Det visar sig bland annat att de där annonserna som syns på högra sidan har ett CPM på strax över en dollar, drygt 9 kronor, och 95,8 miljarder annonsvisningar via desktop varje månad.

Men det uppskattas också att drygt 15 miljarder Facebook-annonser blockerades under 2016 års andra kvartal, något som har kostat sociala mediejätten hela 272 miljoner kronor (32,4 miljoner dollar) varje månad.

Det är alltså inte underligt att Facebook nu verkligen satsat på detta. Men många publicister har också kritiserat Favebook för att mer eller mindre göra samma sak.

Genom att ta pengar för reklam i bland annat Instant Articles eller utnyttja sin starka ställning inom sociala medier för att få intäkterna relaterade till publicisters närvaro på plattformen så tycker vissa att man använder samma metorder som reklamblockerarnas “vitlistor” för accepterade annonser – som ju också ger reklamblockerarna pengar.