Facebooks annonsdilemma kan lösas med hjälp av videos

Facebook har ett problem – man räknar med att annonsutrymmet (mängden annonser man kan stoppa in i nyhetsflödet) på plattformen kan ta slut i mitten av 2017. Man utfärdade denna varning till investerarna nyligen och varnade för fallande annonsintäkter som en följd av detta. Med det finns hopp – i formen av videos.
Man har förstås andra plattformar som ägs av Facebook, utanför själva huvudenheten. Instagram växer så det knakar och har gott om plats för annonser, och man har på sistone öppnat för allt mer annonser i meddelandetjänsten Messenger.
Men i båda dessa fall så är det för tidigt att gå “all in”, och framför allt så kan dessa plattformar inte täcka tappet som kommer från färre annonsvisningar av de 1,7 miljarder användarna på Facebook.
Nu kan Facebook fortsätta att få mer intäkter från annonsvisningar, genom att öka kvaliteten på de annonser som redan finns och säkerställa att de når rätt målgrupper, bland annat. För detta kan man ta mer betalt av annonsörerna, som i sin tur ju gärna vill ta del av Facebooks enorma användarantal.
Det finns också ett sätt för Facebook att faktiskt ändå öka mängden annonser, skriver MarketingLand. Svaret ligger inte i fler banners i vårt flöde, utan i videos. Detta är kanske inget förvånande – videoinnehåll har växt enormt under det senaste året, till stor del drivet av just Facebook.
Man har bland annat planer på att skapa ett eget videoflöde, där man kan mata mängder med videoklipp som kan ses av samma antal användare som de “vanliga” inläggen. Här kommer ässet i Facebooks ärm – i ett videoklipp kan man lägga in fler annonser.
Facebook har redan testat midroll-annonser i live-videos och vanliga klipp. Man satsar också stenhårt på videomaterial anpassat för den mobila tittaren – något Zuckerberg själv tror är nästa stora trend. Vidare så för man samtal med många videoskapare, med målet att kunna leverera videoinnehåll av så hög kvalitet som möjligt för att dra till sig fler användare (i likhet med populära SVOD-tjänster som Netflix).
Läs mer: Nu kommer annonserna i videoklippen på Facebook
Så, där har vi också en förklaring till varför Facebook vill satsa på video – och varför video har växt så mycket på sistone (ty det Facebook vill ska ske, kommer att ske).
Svaret är kort och gott: annonser.